ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

El síndic alerta dels abusos econòmics, com els salaris baixos i el preu dels lloguers

www.andorradifusio.ad

Vicenç Mateu ha fet el darrer discurs institucional com a síndic general amb motiu de la Diada de la Constitució. Ha alertat contra els possibles abusos dels privilegiats respecte les classes mitjanes i treballadors que creu que amenacen la cohesió social. També ha dit que potser aviat hi haurà una dona síndica per primer cop. Finalment, ha demanat a les noves generacions i a la resta de la societat que facin seu el país i la llengua nacional.

El síndic creu que quan s'assoleixi un acord d'associació amb la Unió Europea, Andorra podrà deixar enrere el seu tradicional replegament. Ha afegit que hi ha d'haver un pacte social de convivència, sense guanyadors ni perdedors, on tothom pugui tenir un projecte de vida.

Creu que s'ha d'evitar els abusos dels més poderosos econòmicament. "Pot arribar a ser temptador, per aquells que es troben en una posició de força, de mirar només per a ells mateixos, de voler conservar el nivell de beneficis de fa uns anys traslladant a tercers els perjudicis del canvi a l'entorn. El risc, però, és que el cost acabi repercutint sempre sobre una única capa de la societat: la classe mitjana o treballadora. Havent de viure amb salaris baixos o pitjors condicions laborals, o totes dues coses i havent de fer front a lloguers i preus cada cop més cars", ha advertit.

A més, ha dit que la classe política haurà de ser més paritària entre homes i dones. "Potser hi haurà la primera dona síndica i, si és així, estic convençut que serà per mèrits propis i no només un gest simbòlic. Serà un pas més en la normalització de la igualtat de gènere en les institucions, perquè havent-hi tant homes com dones amb vàlua, experiència i capacitat, tan normal és escollir un home com una dona", insistia.

També ha reclamat a la població que s'esforci més per conèixer les tradicions i la cultura del Principat.

Informa: Pere Moliné
Imatges: Anna Ginestà

Comparteix: