ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

El síndic es mostra sorprès perquè pugui haver-hi 8 candidatures

www.andorradifusio.ad

Vicenç Mateu qualifica de sorprenent el fet que puguin concórrer vuit llistes nacionals a les eleccions. N'ha parlat al programa "Ara i Aquí", de Ràdio Nacional. El síndic general reconeix que el sistema electoral posa fàcil l'aparició de llistes i de grups que busquin influir en el Consell General i no guanyar

Vicenç Mateu ha recordat que la foto final correcta serà la del dia 26 ja que caldrà veure quantes candidatures es concretaran. Tot i així ha dit que veu "novedós i un fet una mica sorprenent" que puguin presentar-se fins a 8 candidatures a les eleccions.

Segons Mateu, el sistema electoral afavoreix que apareguin grups sense l'objectiu de guanyar, peròd'influir amb un o dos consellers generals. També posa relativament fàcil l'aparició de llistes. Diu que "és poc car" perquè "amb un número moderat de llistes i 20 persones disposades a anar-hi -amb el benentès que puguin entrar tres com a màxim- porta a que es vulguin fer aquestes proves".

Tot i això, el síndic general considera que a les eleccions, les territorials seran clau. Així es va establir en la llei electoral amb un sistema de protecció que fa difícil el canvi. Afirma que "una sola volta dona molta força als partits implantats en el territori". Una condició que qualifica de "fonamental" perquè "aquell que guanyi a les parròquies, s'acaba imposant".

Mateu ha destacat la intensitat de la legislatura i el to agre que s'ha viscut els darrers mesos. No solament per la càrrega legislativa, sinó també de control.

En aquesta legislatura s'han fet tantes preguntes al Govern com en els 25 anys anteriors.

Entrevista completa al síndic general a l'Ara i Aquí:

Informa Ana Alamán
Imatge: Kevin Ribeiro
Locució: Yasmina Canedo

Comparteix: