ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Els sindicats denuncien la precarització i pèrdua de poder adquisitiu: "Se'ns ha ajuntat una crisi amb els efectes de l'anterior"

www.andorradifusio.ad

Els treballadors i pensionistes han perdut un 30% del poder adquisitiu en els darrers 14 anys. Així ho ha assegurat Gabriel Ubach, secretari general de l'USdA, que ha exposat les principals reivindicacions dels treballadors juntament amb la secretària del Sipaag, Marta Pujol, al programa Ara i Aquí.

Ubach i Pujol han coincidit que "se'ns ha ajuntat una crisi amb els efectes de l'anterior" en un moment en què les reivindicacions dels treballadors "han de ser més fortes que mai perquè la Covid-19 ha precaritzat la situació laboral".  Segons Ubach, la congelació de salaris i pensions arran de la crisi del 2008 va fer que s'hagi aturat completament "l'ascensor social" i que la pèrdua del poder adquisitiu hagi estat d'un 30% els darrers anys.

Opinen que hi hauria d'haver més representació sindical efectiva en organismes com el Consell Econòmic i Social o la Taula de l'Habitatge, i demanen que se'ls tingui més en compte a l'hora de legislar. Han fet especial referència a les suspensions de contracte de treball, al teletreball i a la reforma de la CASS que afectarà les cotitzacions. "El món del treball està desdibuixat, no hi ha comitès d'empresa, no hi ha representants dels treballadors al Consell General i els sindicats són residuals", denuncien. En aquest sentit, Pujol creu que "totes les lleis laborals són molt millorables" perquè "es van aprovar de manera precipitada, igual que la de la Funció Pública".

Els sindicats reclamen més diàleg, però que no caigui en un no-res. Ubach torna a alertar que els treballadors tenen por: "A qualsevol que s'atreveix a alçar la veu, el dallen". S'ha d'entendre que el treballador és l'actiu més important d'una empresa". És per això que la secretària del Sipaag defensa que "l'empresa privada ha de ser més conscient que hi ha una llei d'organització sindical".

Entrevista completa a Gabriel Ubach i Marta Pujol a l'Ara i Aquí:

Informa: Pere Moliné - Yasmina Canedo

Comparteix:

3.210.184.142