Els sindicats volen que el Govern assumeixi els 8 punts d'augment de les cotitzacions que proposen

www.andorradifusio.ad

Els sindicats estan estudiant les propostes per a la reforma de les pensions presentades dimarts pels grups de la majoria i per la CEA. Són dues visions totalment diferents a la seva. Proposen que l'augment de 8 punts de la cotització que defensen els assumeixi íntegrament el Govern.

Els sindicats demanen al Govern més implicació per ajudar a resoldre el problema de les pensions. En aquest sentit, després d'escoltar aquest dimarts les proposes dels grups de la majoria a la comissió especial, asseguren que un augment del 4% en la cotització és insuficient i carreguen contra el fet que hagin de ser assumits a parts iguals per empreses i treballadors. La CEA va més enllà i proposa que en aquest augment de 4 punts, 3 els assumeixi el treballador i 1 els empresaris.

La plataforma sindical aposta per un augment de vuit punts de forma gradual i que sigui assumit pel Govern en la seva totalitat, de manera que "empresaris i treballadors continuem pagant el mateix". D'aquesta manera, segons Gabriel Ubach, secretari general de l'USdA i membre de la comissió especial per a la sostenibilitat de les pensions,  "es podria arribar als 30 punts que garantirien que tothom pogués cobrar el salari mínim interprofessional".

Els sindicats també aposten per finançar el sistema sanitari mitjançant impostos i traslladar aquesta part de la cotització a les pensions.

Un altre punt en confrontació amb les propostes de la majoria i la CEA és el d'endarrerir l'edat de jubilació als 67 anys i el fet que es pugui allargar encara més en funció de l'augment de l'esperança de vida.

Ubach defensa que "tohom s'ha de quedar als 65 anys". "A França ara s'està parlant dels 63, no dels 67. A Espanya l'edat mitjana de jubilació està també sobre els 63 i no sobre els 67. I aquí som més papistes que el Papa i la gent s'haurà de jubilar als 80 anys amb la caixa de pi".

Ubach ha carregat també contra l'obligatorietat dels plans de pensions d'empresa i advoca per un augment dels salaris.

Informa: Sergi Cano
Imatges: Ricard Tenza-Anna Romagosa

Comparteix:

El programa Grup Jove d'Autea estarà cobert per la CASS La Massana es planteja descentralitzar Andoflora en futures edicions