La síndrome de la cabana: por i ansietat en tornar a la normalitat

www.andorradifusio.ad

Amb la tornada progressiva a l'activitat, hi ha qui experimenta la por a contagiar-se o, en alguns casos, ansietat per recuperar un ritme gairebé oblidat, després de més de 50 dies de confinament. És el que els psicòlegs anomenen la síndrome de la cabana.

Prop de 5.000 persones tornaven dilluns a la feina. La sensació que la pandèmia està controlada no evita la por amb la qual s'ha de conviure.

Les persones amb qui hem parlat diuen sentir-la "perquè ha estat molt dur i ens ha deixat molta gent". Asseguren que "la por sempre hi és" i també certa sensació d'alerta, tot i que la gent en general està respectant les mesures. Afecta també la situació als països veïns i la sobreinformació mediàtica. 

Una altra afectació que pot ser comuna aquests dies és l'angoixa per recuperar un ritme que moltes persones gairebé havien oblidat. Altres, en canvi, s'han sentit alleujats de reprendre l'activitat, tot i un sentiment inicial d'estranyesa. "Hem d'activar el país al més aviat possible" i "s'ha de viure, no ens podem quedar a casa per sempre", manifestaven les persones enquestades.

Pautes per fer front a l'angoixa de la tornada

Des del servei d'atenció que va posar en marxa el Col·legi de Psicòlegs amb l'inici del confinament no s'han detectat fins ara consultes en aquest sentit. Amb tot,  el president de l'ens, Òscar Fernández, recomana "analitzar en quines situacions ens trobarem, què ens espera i quina serà la nostra nova normalitat". Afegeix que "podem tornar a un dia a dia frenètic" però creu que amb els recursos de cadascú "podem fer-hi front, perdre la por i sortir de la zona de confort".

Informa: Joan López
Imatges: Sergi Linares

Comparteix:

Unes 300 persones al dia es fan el test d'anticossos al Pas de la Casa Grifols cedirà dues màquines per a proves de detecció de la Covid-19 similars a les PCR