ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Els tabaquers perden bona part de la collita per les pedregades i l'afectació d'un fong

www.andorradifusio.ad

Preocupació al sector tabaquer per la pèrdua de bona part de la collita. Les pedregades, però sobretot l'afectació del fong Rhizopus ha malmès pel cap baix el 45% d'algunes collites.

Les pedregades són un dels fenòmens meteorològics més temuts per la pagesia. Amb tot, en aquest cas, les asseguradores cobreixen una part de les pèrdues. Aquest any, però, els tabaquers han hagut de patir les conseqüències del fong Rhizopus, que s'estén habitualment per plantes, però també pot afectar animals. I aquí és on el problema agafa una altra dimensió, ja que en aquest cas les assegurances no cobreixen les pèrdues.

Tot i que encara no s'ha fet un estudi acurat del volum de l'afectació, des de l'Associació de Pagesos i Ramaders assenyalen plantacions de FontanedaJuberri, Aixirivall i Certés.

El que queda clar és que el fong procedia d'origen, és a dir, de les mateixes plantes. Ara des de la junta de l'entitat s'estudia algunes fórmules que puguin compensar les pèrdues, com podria ser sol·licitar una ajuda excepcional al Govern.

Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Nil Forcada - Andreij Cristancho

Comparteix: