ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Taula transversal per millorar l'autonomia de les persones amb autisme

www.andorradifusio.ad

Només un 15% de persones amb autisme en edat adulta poden aspirar a una vida autònoma. Això sí, els cal programes d'acompanyament que ja es comencen a demanar des d'AUTEA. Per afrontar aquest repte s'ha anunciat la creació d'una taula de treball transversal.

Des d'agost de l'any passat fins setembre d'enguany hi ha en marxa el programa pilot 'Joves en inclusió'  per treballar habilitats acadèmiques i ocupacionals. La qüestió que es planteja ara és què passa en edat adulta i amb aquelles persones que no arriben al 33% de discapacitat?

En aquest sentit s'ha anunciat una taula de treball transversal de l'autisme, síndrome de Down i discapacitat física per afrontar part del repte. La presidenta d'AUTEA, Inés Martí, remarca la importància "que les administracions i associacions puguem col·laborar i treballar junts per a millorar la qualitat de vida d'aquestes persones i les seves famílies".  

La inclusió a l'escola és del 96% fins als 16 anys. Segons els estudis, només un 15% de les persones amb un autisme dins la normalitat tindrà una vida plena amb estudis i autonomia. Això sí, cal preveure programes.

La secretària d'Estat d'Afers Socials, Ester Fenoll, diu que "amb un autisme com un asperger no es pot fer el mateix que en el cas d'un amb alta necessitat de suport". Ara bé, "hi ha unes línies mestres de dignitat, respecte dels drets, inclusió en la comunitat i per treure el seu màxim potencial".

La directora de l'Institut Global d'Atenció Integral al Neurodesenvolupament, Amaya Hervás, incideix en què "amb ajudes veiem que aconsegueixen ser autònoms i independents mentre que, sense ajudes, un 85% seran depenents malgrat tinguin molt bones habilitats intel·lectuals".

Els joves i adolescents són els protagonistes de la segona jornada Autea per tractar avenços sobre les persones amb espectre autista. Segons les dades de la CONAVA, a Andorra hi ha 140 persones afectades.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Kevin Ribeiro

Comparteix:

3.236.170.171