La temporada de bolets arrenca amb especial incidència al sud del país i amb el cep com a protagonista

www.andorradifusio.ad

La temporada de bolets ha començat amb especial incidència al vessant sud del país, on podem trobar més presència d'espècies com els ceps. Els motius són les temperatures càlides i que hi ha plogut més. Fenòmens meteorològics que estan relacionats amb el canvi climàtic i que, malgrat tot, debiliten els ecosistemes on els fongs tenen un rol essencial.

Regular, però puntualment bona. La temporada de bolets d'enguany ve marcada per un estiu càlid i unes pluges d'agost variables que han caigut sobretot al vessant sud del país.

El micòleg i investigador d'Andorra Recerca+Innovació, Manel Niell, explica que aquests canvis han fet que la distribució sigui una altra. "Això ha fet que les espècies que la gent cull perquè són comestibles s'estiguin distribuint de diferent manera i que a la part sud hi ha una temporada millor que a la part nord."

També hi ha espècies que es fan veure més que d'altres com els ceps, amants de les temperatures més aviat càlides. Així ho explica Niell. "Hi ha unes altres espècies que també acostumen a sortir tots els anys i que són bastant típiques, però que els agraden unes condicions una mica més fresques. Aquestes estan començant a aparèixer ara, però a diferència d'altres anys, estan sortint en menors quantitats. Serien per exemple els fredolics."

Al país hi ha una cinquantena de parcel·les que serveixen per estudiar la producció i la diversitat de bolets i on s'anoten les diferents espècies. Un altre element clau és prendre mostres del sòl que en un futur es volen analitzar a través de tècniques de metagenòmica per tal de saber la composició de fongs i la seva relació amb l'ecosistema.

Un ecosistema que en ocasions comença a mostrar signes de debilitat arran dels efectes del canvi climàtic. 

"Algunes fulles dels pins comencen a tenir fongs patògens que en altres llocs com Catalunya estan provocant la destrucció de rodals sencers. Si col·lapsa l'arbre, tot el sistema que té associat, que és tot el conjunt de fongs, també pot col·lapsar. No és una situació d'alarma, però cal controlat què està passant."
Manel Niell, micòleg i investigador d'Andorra Recerca+Innovació

Informa: Laura Cugat
Imatges: Nil Forcada

Comparteix:

Els cims d'Andorra desperten emblanquinats Escaldes-Engordany confia iniciar les obres dels pisos a preu assequible de l'avinguda del Pessebre a final d'any