ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Els temporers que hagin treballat una i dues temporades podran accedir a la quota general

www.andorradifusio.ad

Es confirma una nova flexibilització de les condicions dels temporers extracomunitaris per accedir a la quota general. Si fins ara es necessitaven com a mínim tres temporades, a partir del 3 d'abril també la podran sol·licitar aquells empleats que n'hagin fet dues i, fins i tot, tan sols una. Un dels requisits clau és acreditar experiència prèvia en el sector. 

Si bé fins ara els treballadors extracomunitaris que havien fet tres temporades podien accedir de forma directa a la quota general, a partir del 3 d'abril s'hi afegiran aquells que n'hagin fet dues i també només una. Això sí, hi ha una sèrie de requisits. 

Si bé en tots els casos s'han de presentar els antecedents penals, els que hagin fet una i dues temporades també hauran d'acreditar l'experiència laboral prèvia en la mateixa ocupació i presentar la fe de vida laboral que s'ha de sol·licitar al país d'origen, un document que pot alentir alguns processos segons  el president de l'Associació Argentinos en Andorra, Marcelo (Riccie) Ponce, que titlla aquesta decisió "d'històrica i molt important" pel col·lectiu. Més en detall, els que portin dues temporades a l'esquena, hauran de demostrar haver treballat en el sector mínim un any natural a fora del país, mentre que els que en portin una, necessitaran acreditar dos anys treballats a l'exterior. 

El president de l'entitat ressalta que aquest pas en part és fruit de les bones relacions i el treball conjunt amb el Govern, que els ha donat diversos arguments i avantatges. Per una banda, Ponce explica que s'aconsegueix que les empreses fidelitzin els empleats, fet que els porta a "no haver de buscar personal perquè ja el tenen aquí". Una qüestió que permet destensionar la problemàtica de la manca de mà d'obra. Des del punt de vista dels treballadors, "implica més tranqui·litat pel tema de l'habitatge", ja sigui perquè s'assegura l'allotjament a curt-mig termini i també perquè poder presentar als propietaris o hotelers un permís de residència anual comporta més facilitats que fer-ho amb un permís de temporada. S'hi afegeix que l'acord "també té a veure amb un alineament amb la Unió Europea". 

Ponce destaca que la gran majoria dels temporers d'aquest hivern voldran aprofitar aquesta flexibilització i quedar-se, però aquells que no compleixin amb els requisits per accedir a la quota general, hauran d'esperar uns mesos per poder enllaçar una altra temporada, com s'ha fet fins ara. 

Tot plegat s'ha posat sobre la taula en una reunió entre l'associació i el Govern aquest dilluns. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Ricard Tenza 

Comparteix: