ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

El termini del juny per a l'acord d'associació és per tancar les línies generals, segons Ubach

www.andorradifusio.ad

La ministra d'Exteriors en funcions reitera que no s'està negociant amb la Unió Europea en aquests moments per a l'acord d'associació i que el termini de juny apuntat aquesta setmana a l'europarlament és per a línies generals de l'acord. Insisteix que Andorra ha de defensar les seves característiques a l'hora d'assumir el cabal comunitari.

El Govern valora en positiu l'informe de recomanació aprovat aquesta setmana al Parlament europeu, en el qual el ponent López Aguilar insistia a respectar les especificitats dels petits països que es volen associar. La ministra afirma que s'ha de defensar aquest punt. "Hi ha uns principis, que si volem tenir accés hem de respectar, però alhora han de trobar la fórmula de poder-ho respectar tenint en compte la nostra situació, que és la d'un estat de 75.000 (sic) habitants", reiterava.

En aquest sentit, sobre les excepcions a la lliure circulació de persones, reconeix que "potser no està en el document, però nosaltres hem de defensar els interessos d'Andorra i és el que fem en les negociacions. Ho farem amb aquest punt de manera molt valenta".

Maria Ubach assegura que ara es treballa internament i en l'àmbit jurídic, però les negociacions estan aturades perquè el Govern està en funcions. I parla dels terminis que va traslladar la Comissió Europea a l'europarlament. Un primer al juny i un altre de dos anys. "Suposo que el que demana la Unió Europea és que puguem tancar línies generals de la negociació, però hem d'acabar de parlar amb la UE per veure com ho hauríem de fer", explica sobre l'acord marc. Segons la ministra en funcions, "aquests dos anys serien per a tota la legislació que nosaltres hem de transposar i aquí hem d'analitzar també cada acte per saber si necessitem períodes transitoris o adaptacions".

Ubach reconeix que el Govern ha de fer més esforços per explicar l'acord a la ciutadania.

Informa: David Domingo
Imatges: Kevin Ribeiro

Comparteix: