ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal Web: la programació alternativa d'RTVA

Obrir en una altra finestra

Tests ràpids de Covid-19 en saliva al novembre per cribrar el 50% de la població setmanalment i evitar aïllar classes senceres

www.andorradifusio.ad

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat en la roda de premsa d'actualització de dades sanitàries d'aquest dimecres que en les properes setmanes esperen l'arribada dels primers tests d'antigen en saliva. 

Es tracta d'uns tests ràpids de fàcil manipulació i lectura que centren l'estratègia sanitària a partir del mes de novembre. Segons el titular de Salut a finals de novembre es podria implementar aquesta estratègia amb què es vol cribrar més del 50% de la població setmanalment combinant aquests tests amb TMA i PCR.

Es prioritzaran d'entrada els centres sociosanitaris, les escoles i el personal dedicat al turisme amb la voluntat d'arribar a tota la societat. D'aquesta manera, segons Martínez Benazet, a les escoles només caldrà confinar els alumnes positius i no tota l'aula, com fins ara. 

L'estratègia acordada ha rebut el suport dels comitès tècnic i científic creats formalment i que, a banda de professionals nacionals, disposen de l'assessorament de persones de renom internacional com l'andorrana Magda Marquet,  l'assessor de l'OMS Jordi Serrano o l'epidemiòleg Antoni Trilla.

Dades sanitàries

En la roda de premsa s'ha informat que s'han detectat 195 nous contagis des de dilluns. Els casos actius són 1.120 (+110) i els totals 3.190, 2.333 dels quals són de la segona onada. Les defuncions, com ja es va reportar dimarts, són 59 en total. El ministre assegura que "baixa la pressió sobre el sistema sanitari, però la corba continua pujant". La taxa de reproducció és de l'1,1 però el ministre es mostra prudent perquè aquesta setmana es va produir un error en una màquina de TMA i podria variar.

El ministre de Salut ha insistit en la baixa taxa de letalitat i l'elevada capacitat de diagnòstic: "Andorra és el país d'Europa que més tests fa. No és comparable la nostra incidència amb els països que fan menys tests".

Més de 80 aules afectades per la Covid-19

El Govern també ha informat que actualment hi ha 82 aules confinades, 56 de les quals de manera total i la resta amb vigilància activa parcial, és a dir, que només tenen alguns alumnes confinats. L'Escola de segona ensenyança d'Encamp es manté tancada. Quant a guarderies, actualment només una manté una classe amb vigilància activa parcial.

Cancel·lat l'Andorra Shopping Festival

El Govern ha anunciat la cancel·lació de l'Andorra Shopping Festival per evitar una gran allau de visitants. Aposta per estades curtes i de muntanya, seguint la línia d'aquest passat estiu.

Respecte al cap de setmana llarg del Pilar que ha suposat grans aglomeracions de turistes, Martínez Benazet diu que, si hi ha hagut incidència, se sabrà en els propers 10-12 dies. "No van ser unes imatges que m'agradessin, però era difícil de preveure, es va produir a tot arreu. És molt difícil controlar aquests fenòmens", ha declarat.

Campanya de vacunació de la grip estacional

Paral·lelament, el ministre de Salut ha anunciat l'inici de la campanya de vacunació de la grip el 19 d'octubre que incidirà en els col·lectius més vulnerables, gent gran o professionals de la salut. Es volen fer més proves que altres anys i passar de les 6.500 de l'any passat a les 9.000.

Roda de premsa completa del Govern per actualitzar les dades sanitàries d'aquest 14 d'octubre:

Informa: Yasmina Canedo - Anna Pifarré
Imatges: Txema Galilea
 

 

Comparteix:

3.238.147.211