ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Tiren endavant les cotitzacions dels autònoms en funció dels ingressos

www.andorradifusio.ad

Llum verd a la reforma de les cotitzacions dels autònoms, que a partir de l'entrada en vigor de la modificació de la llei de la CASS aprovada aquest dijous pagaran en funció dels ingressos. Una reforma que ha obtingut un suport gairebé general del Consell General. La sostenibilitat del sistema de pensions i el pacte d'estat al seu voltant han capitalitzat finalment el debat.

Aprovada la reforma de la CASS per crear un nou règim de cotització dels autònoms amb la creació de set trams que s'establiran en funció dels beneficis i de la xifra de negoci de l'activitat. Una reforma, que afectarà uns 6.500 treballadors per compte propi, que ha rebut el suport de tota la cambra excepte del conseller del grup mixt Víctor Naudi, que creu que no respecta el principi de proporcionalitat. Els consellers han coincidit que es resolen situacions injustes amb els autònoms tot criticant que es continuï basant-se en el salari mitjà i que no equipari els drets amb els assalariats.

El debat ha derivat cap a la sostenibilitat de la CASS i la necessitat d'arribar a un pacte d'estat, una oferta que ha provocat retrets entre DA i oposició. "Amb el tema de la seguretat social potser el que caldria és fer un pacte d'Estat entre totes les forces polítiques i que això fos sostenible a futur. Amb un govern de 22 ho tenien molt més fàcil i tampoc ho van fer", els ha criticat Joan Carles Camp, d'UL-IM. El president del grup liberal, Jordi Gallardo, per la seva banda, ha recordat que "vaig fer l'oferiment, i no hi ha hagut resposta per part del Govern, que si volien tractar la sostenibilitat de la CASS fora de la precampanya, molts mesos abans, es podia fer". En la mateixa línia s'ha pronunciat el president suplent del grup mixt, el socialdemòcrata Pere López, qui creu que "han tingut ocasió de fer moltes coses i no les han fet. De fet, l'any 2014 van tirar pel dret i van fer una reforma de la llei de la CASS. Ja sabem tots els efectes d'aquella reforma que van fer de manera unilateral".

Per la seva banda, el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha assegurat que "de la mateixa manera que si nosaltres tenim la responsabilitat de governar li puc garantir que aquest debat s'afrontarà la pròxima legislatura, també he dit que si no som nosaltres que tenim la responsabilitat de governar, ja poden comptar qualsevol dels grups parlamentaris d'questa càmera, inclós vostè, amb la nostra col·laboració per ajudar-los tant com calgui a resoldre aquesta qüestió".

La reforma de la CASS elimina una situació injusta en els drets de les persones vídues i crea un règim per a emprenedors de menys de 30 anys amb una cotització de 60 euros mensuals el primer any.

Informa: Ana Alamán

Comparteix: