El trànsit intern i no el turisme és el que té més impacte en la qualitat de l'aire

www.andorradifusio.ad

Aquest dijous se celebra el Dia mundial per la reducció de les emissions de CO2. Un dia en què es vol destacar la importància de reduir la quantitat de gasos contaminants suspesos en l'aire. A Andorra, els estudis apunten que la qualitat de l'aire és bona, tot i detectar una alta concentració de partícules a les parròquies centrals durant els episodis de més acumulació de vehicles.

La generació de calor, el transport personal i de mercaderies i les indústries són els principals emissors d'aquests gasos que afecten notablement la qualitat de l'aire que respirem. En aquest sentit, Andorra no n'és una excepció.

L'aire que es respira a les parròquies centrals durant les hores de més concentració de vehicles arriba al qualificatiu de deficient.

Malgrat això, la ministra de Medi Ambient defensa que la qualitat general és bona i que està dins de les forquilles europees. A més, assegura que enguany, s'ha millorat un 22% respecte del 2019. Segons Sílvia Calvó, "un dels contaminants més representatiu de la mobilitat, que és l'òxid de nitrogen, s'ha reduït més d'un 20% respecte el 2019". Afegeix que "durant el confinament la reducció va ser molt més important i va arribar a un 60%, després es va reprendre l'activitat i la reducció va ser menor, fet que mostra que el trànsit intern és el que té més impacte sobre la qualitat de l'aire, més que el dels turistes".

Per controlar la puresa de l'aire, el Govern té repartides quatre estacions que mesuren la quantitat de partícules en suspensió, diòxid de nitrogen, monòxid de carboni i diòxid de sofre que respirem.

En funció dels nivells de cadascun, es diu que l'aire és excel·lent, bo, regular, deficient o simplement dolent.

L'estació d'Andorra la Vella és la que detecta un aire més contaminat i aquest gener ja ha superat en set ocasions el qualificatiu de deficient. A Encamp, malgrat que la situació està més controlada, també ha travessat el qualificatiu de regular i deficient. La ministra confia que les dades milloraran "fent un esforç cap a una mobilitat més sostenible". Amb tot, assegura que globalment "la qualitat de l'aire és bona i que compleix els paràmetres reglamentaris basats en els estàndards europeus".

Tot plegat, l'objectiu a deu anys és millorar substancialment la situació mediambiental del país i això passa per fomentar les energies renovables, que han de representar el gros més important de la producció total. 

Informa: Òscar Serrano
Imatges: Pere Besolí

Comparteix:

El 2020 es tanca amb un 4% més d'establiments inscrits al Registre de Comerç Andorra adopta la prudència com a estratègia davant la incertesa en l'arribada de les següents dosis de la vacuna