ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El transport públic de la Massana serà gratuït a partir de l'1 de setembre

www.andorradifusio.ad

A partir de l’1 de setembre el transport públic de la Massana serà gratuït per a residents i turistes, un pas endavant que s'ha aconseguit després d'arribar a un acord amb la  l'empresa concessionària. Aquest ha estat un dels temes més destacats del consell de comú, a on també s'ha informat que s'externalitza la deixalleria que comparteixen amb Ordino, un canvi que redueix costos i millora el servei. 

En poc més d'un mes pujar a l'autobús comunal de la Massana serà gratuït. Un repte que tenia pendent el comú i que s'ha aconseguit arribant a una entesa amb l'actual empresa concessionària i amb un suplement de crèdit de 6.000 euros. 

Una de les empreses que es va presentar al concurs ja va proposar establir un servei sense cost, però el preu era més elevat que el que fixa la concessió que hi ha ara mateix. Amb l'objectiu també de no posar-la en risc, s'ha optat per seguir amb la situació actual pactant un preu que permeti aquesta gratuïtat.  

Segons la cònsol menor de la Massana, Eva Sansa, "no ho volem restringir només als residents i volem incloure-hi també els turistes. Per tant, tothom podrà accedir a l'autobús de manera lliure i sense haver de fer cap validació de tiquet". 

Més novetats. Ben aviat la deixalleria que comparteixen amb Ordino començarà a estar en mans d'una companyia especialitzada en gestió de residus, fet que suposa un estalvi i millores en la gestió. A principis d'agost arrencarà un període de transició que durarà fins a tres mesos amb la presència encara de treballadors comunals. 

Sansa ha concretat que "més o menys són uns 20.000 euros a l'any que estalviem a nivell de costos del comú. Després hem de tenir en compte que l'empresa que ha guanyat el concurs està especialitzada en residus i segurament optimitzaran molt més el servei que no pas el que puguem fer a nivell de comú".  Amb aquest canvi, també s'ampliaran els horaris del servei i la nova companyia farà formacions en matèria de reciclatge, per exemple, a les escoles. 

En el marc del consell de comú, s'ha aprovat una inversió de 20.000 euros per sanejar alguns boscos com ara el d'Escàs, que està molt proper a les cases i en cas de tempestes hi pot haver caigudes d'arbres que suposen un risc, una tasca essencial també per a la prevenció d'incendis. El comú té encara sobre la taula el repte d'aprofitar aquest tipus de residus per generar biomassa.

Per resoldre la manca d'abastiment de materials per reparar avaries a la xarxa d'aigua, també s'ha aprovat una partida per tenir un estoc que permeti actuar amb rapidesa. Juntament amb aquesta inversió, també se n'han aprovat d'altres per estabilitzar talussos, millorar l'enllumenat, embellir la plaça de Sispony i refer voravies.

També s'ha tirat endavant l'adjudicació de part de la primera fase d'adequació del Parc de Santa Caterina que té l'objectiu de convertir-se en un espai destinat al jovent. La previsió del comú és culminar aquesta etapa l'any vinent i començar després amb la segona fase. A més a més, la cònsol menor ha ressaltat que no veuen malament emprar una parcel·la de 2.000 metres quadrats per fer un nou aparcament a una zona que depèn del Quart d'Anyós. Una iniciativa que s'ha de valorar un cop se li cedeixi el terreny al comú. 

Regular la reserva d'aparcaments per als repartidors de menjar a domicili 

El comú ha decidit regular un preu, que és de 5,16 euros el metre lineal, per reservar espais d'aparcament per als repartidors de menjar a domicili durant les hores de més feina. Una decisió que satisfà la demanda d'alguns establiments que han manifestat la necessitat de comptar amb un espai d'ús propi per poder treballar amb més comoditat. La cònsol major massanenca, Olga Molné, ha ressaltat que sobretot arran de la pandèmia ha crescut i molt aquesta activitat, que en ocasions arriba a representar el 30% del total per algunes empreses. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Ricard Tenza-Andreij Cristancho-Arxiu RTVA

Comparteix: