Les traves per separar-se d'un maltractador es multipliquen en el cas de les dones amb discapacitat

www.andorradifusio.ad

El servei d'Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere també adapta els materials i suports a dones amb discapacitat, que sovint tenen més dificultats per trencar la relació amb l'agressor. Sobretot, en cas que sigui el seu cuidador. Des del 2020, se n'han atès 9.

La mitjana de recaiguda en la violència de gènere és de cinc vegades. El seu cicle i la dependència emocional en són les causes. Per a una dona amb discapacitat trencar la relació encara és més complicat.

Segons explica la cap de l'àrea de Polítiques d'Igualtat, Mireia Porras, "moltes vegades la persona agressora és la principal cuidadora i la dona es planteja com ha de sortir de casa, com iniciar una vida de manera autònoma i independent sense tenir una figura principal, tot i ser l'agressor". En aquestes circumstàncies, afegeix, "es treballa amb ella i es fan totes les gestions possibles perquè realment tingui autonomia amb els suports que calgui i que la persona cuidadora principal no sigui la persona agressora."

Encara no s'ho han trobat, però, en cas de dones dependents. Afers Socials també compta amb serveis de cura, les ajuda a fer un canvi de domicili o a actuar en l'àmbit jurídic.

Des de gener s'estan atenent cinc dones amb discapacitat que han estat agredides. El 2020 se'n van atendre vuit. La majoria, de tipus sensorial per la qual cosa s'ha comptat amb un intèrpret de llengua de signes, fulles braille o els professionals s'han desplaçat al domicili en cas de dones amb mobilitat reduïda.

Totes pateixen violència psicològica, que en la gran majoria de casos obre la porta a una de social i econòmica, i en alguns, a agressions sexuals i físiques.

Porras alerta que "pot ser que tinguin moltes més dificultats a l'hora d'arribar al servei o a l'hora d'adonar-se de la situació, perquè no tenen tanta accessibilitat als mitjans o a les xarxes per poder entendre que estan patint violència". "I un cop se n'adonen o tenen sospites que estan patint violència,també pot ser que tinguin dificultats a l'hora d'arribar al servei".

Per això, des d'algunes associacions de persones amb discapacitat demanen programes específics per a aquest col·lectiu.

Informa: Judith Sáez
Imatges: Arnau Gaya

Comparteix:

El servei d'Atenció de Víctimes de Violència de Gènere atén 170 dones, unes 40 més que el 2020 L'Arxiu Nacional digitalitza prop de 160.000 documents des del 2013