Una trentena d'agents culturals i historiadors signen un manifest per recuperar la figura del copríncep d’Urgell Simeó de Guinda i Apeztegui

www.andorradifusio.ad

Més d'una trentena d'historiadors, divulgadors del patrimoni i agents culturals han creat un grup per recordar la figura històrica del copríncep d’Urgell Simeó de Guinda i Apeztegui, que va ser clau en el manteniment de la independència d'Andorra.

El copríncep d'Urgell Simeó de Guinda i Apeztegui, tot i ser un home de confiança del rei espanyol Felip V, va mantenir la sobirania d'Andorra davant els desitjos del regne d'Espanya d'annexionar-se-la després de la guerra de Successió. Així ho ha explicat el col·lectiu integrat per més de trenta agents culturals, historiadors i divulgadors del patrimoni d'Andorra i el Pirineu que han signat un manifest per recuperar la seva figura.

Segons l'historiador i representant del col·lectiu de signataris, Quim Valera, el copríncep d'Urgell Simeó de Guinda i Apeztegui és un "campió de la nostra independència", que a la vegada és "molt desconegut" i, per aquest motiu, és necessari reivindicar-lo. Proposa que se'l tingui en compte en els llibres d'història, que els infants puguin conèixer-lo a l'escola i també que es dediquin espais urbans a on es dignifiqui la seva figura. Per exemple, donant nom o cabuda a la plaça de l'església parroquial de Sant Julià de Lòria, on va morir, convertint-se en l'únic copríncep que va acabar la seva vida en terres andorranes el 1737.

En relació amb aquesta reivindicació, el mossèn Pepe Chisvert, rector de Lòria, ha defensat la idea de "tornar a recuperar el comunidor". Un espai de l'església que considera que sempre ha estat en la història del país i que defineix com "un espai de concòrdia, de diàleg i de retrobament abans de passar a altres instàncies".

El grup de memòria també demana que s'incentivin activitats de recerca i divulgació per afavorir la restitució històrica d'aquest personatge. Per això també preveu organitzar unes jornades especials a l'hivern per donar a conèixer el llegat de Simeó de Guinda.

Informa: Judith Sáez
Imatges: Andreij Cristancho
Imatges cedides: Museu Diocesà d'Urgell - Ramón Maroto CRBMC

Comparteix:

La Creu Roja espera acollir 400 donants de sang fins dimecres La intervenció a la Balma del Llunci confirma l'ocupació humana al llarg de la història