ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Tretze mesures per fer sostenible el sistema de pensions

www.andorradifusio.ad

La branca de jubilació de la CASS entrarà en dèficit el 2024 i el 2039 s'esgotarà el fons de reserva. Una dada en què ha insistit el tècnic designat per la seguretat social, José Antonio Herce, que ha presentat tretze mesures per revertir la situació a la comissió especial per a la sostenibilitat de les pensions.

Herce ha defensat que veu quatre mesures imprescindibles per escometre en la futura reforma. Dues d'elles, ja avançades, implicarien elevar la cotització del 12 al 16% a la branca de jubilació a raó d'un punt per any i augmentar l'edat de jubilació a 67 anys, gradualment durant 8 anys, a raó de tres mesos per any.

A més, proposa la creació d'un sistema de comptes individuals, en euros, que reemplaci el sistema de punts per a menors de 45 anys. El factor de conversió passarà a ser de 17 en 25 anys.

Herce també ha suggerit la promoció de plans d'empresa obligatoris, amb un sistema de capitalització, així com la creació d'un pla de pensions públic que gestioni el fons de reserva de jubilació. Aquests plans rebrien aportacions d'un 1% de l'empresa, un 1% de l'assalariat i un 0,5% del Govern, duplicant-se els percentatges al cap de cinc anys.

Una altra mesura contempla que no es pugui demanar la prejubilació fins als 63 anys, amb una penalització del 7% anual, i que, per contra, es bonifiqui la jubilació demorada des de l'edat legal de jubilació als 72.

Informa: Sergi Cano

Comparteix: