ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

La UE convoca una reunió extraordinària per frenar el preu de la llum

www.andorradifusio.ad

El preu de la llum està disparadíssim a tot Europa amb preus que poden arribar als 740 euros per megawatt de mitjana a França. Per aquest motiu la UE farà una reunió extraordinària dels ministres d'Energia amb la intenció de frenar aquest fenomen. La institució reconeix que l'actual mercat elèctric, molt lligat al cost del gas, no funciona.

Mentre l'executiu prepara les mesures per pal·liar la pujada del cost de l'energia, a tot el continent es viuen unes pujades espectaculars. A principis d'aquesta setmana Espanya i Portugal tenien els preus menys alts de la llum en el nostre entorn: 459 euros per megavats, de mitjana, i això és possible pels topalls al cost del gas que apliquen. Se li anomena l'excepció ibèrica i la Unió Europea podria ampliar aquesta iniciativa, al setembre, a tots els estats membres. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Van der Layen, va assegurar que el mercat elèctric actual ja no serveix i "ara treballem en una intervenció d'emergència i una reforma estructural". També es plantejaria disminuir al màxim possible la dependència europea del gas rus i avançar en l'ús de les energies renovables.

A França el cost de la llum és, en aquests moments, de 740 euros el megavat, una xifra que és similar als 730 de Suïssa i més baixa que els 600 d'Alemanya de mitjana. En el cas de l'estat veí del nord, Emmanuel Macron ha preparat a la població per a un escenari de racionament energètic. Segons ha dit, la guerra a Ucraïna, però també el canvi climàtic estan fent que s'hagi produït "la fi de l'abundància". Com a altres països, incloent-hi Andorra, no s'ha avançat les mesures d'estalvi  que contemplen però sí s'ha afirmat que podrien haver racionaments energètics. Al Regne Unit, per la seva banda, el cost de la llum és de 840,9 euros de mitjana, el més alt del continent. A aquest estat s'ha creat una veritable alerta perquè molts consumidors no podran pagar l'energia si no hi ha mesures del govern per a frenar increments de fins al 80%.

Informa: Redacció

Comparteix: