ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Un documental recrea la fugida de tres soldats que van arribar a Andorra escapant dels nazis

www.andorradifusio.ad

Bud Owens va ser un soldat de Pittsburgh que va morir el 1943 a les muntanyes d´Andorra amb tres companys més després d'un llarg camí fugint dels nazis. En el període de guerres el Pirineu es va convertir en la via d'escapament per a molts. Fa dos anys es va produir un documental que properament arribarà al país per recordar aquell periple gràcies a Velles Cases Andorranes.

Francis Bud Owens fugia de França després que el seu avió fos abatut pels alemanys a Normandia en una missió juntament amb dos companys, William Plasket i Harold Bailey, que va caure malalt i que suposaria el final de tots tres. L´objectiu era travessar el Pirineu i arribar a Espanya. Però la duresa de la muntanya, sense menjar, poca roba i el cansament va acabar amb la seva vida.

El president de Velles Cases Andorranes, Claude Benet, explica que van morir "el setembre del 43, al Pla de l'Estany". "Els van enterrar a Arinsal fins a l'any 50, quan l'excèrcit nord-americà els va exhumar i repatriar a Bèlgica i els EUA", recorda.

Aquest periple és el que es relata en un documental on familiars d´Owens i de la família que el va ajudar a Normandia reprodueixen el camí que va fer per escapar dels nazis "des del moment que va ser abatut fins que va morir, i amb el mateix tipus de transport: tren, cotxe, camió i a peu".

El documental dirigit per Geert van den Bogaert es projectarà per contribuir a la preservació de la memòria i de com Andorra suposava per a molts el passaport a la salvació.

Informa: Rosa Alberch
Imatges cedides: Geert van den Bogaert

Comparteix:

3.227.247.17