ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Un expert exposa com la nanotecnologia permetrà detectar malalties com el càncer

www.andorradifusio.ad

La nanotecnologia podria servir per controlar els canvis que es produeixen al cos i detectar la formació d´un tumor en un estat molt primerenc. Aquest dijous s´ha tancat l´Any de la Llum amb una conferència a càrrec de José Luis Costa, de l´Institut de Microelectrònica de Madrid i una exposició sobre la incidència de la llum.

La llum és font de vida, d´energia, però també juga un paper important en el desenvolupament de la tecnologia. Actualment parlem de la revolució de la nanotecnologia. El doctor de l'Institut de Microelectrònica de Madrid, José Luis Costa, explicava que "un grapat d'àtoms és com la natura ens ha construït i emular el que fa la natura i construir petits objectes que puguin detectar malalties, millorar la pell, retardar l'envelliment, la cosmètica, l'energia...és part de l'àmbit en què es mou la nanotecnologia".

Un dels objectius de futur passen per millorar la nostra qualitat de vida. Així ens podem imaginar un futur on el càncer es detecti de manera precoç. Segons Costa, "quan un tumor es comença a formar es pot tenir informació immediata de que es comença a formar, que hi hagi detectors biològics molt petits que t'informin i intentar reaccionar l'abans possible".

L'acte d'aquest dijous al vestíbul del Consell General ha estat organitzat pel Grup d'Amics de les Matemàtiques, una vetllada que també ha servit per inaugurar una exposició sobre la llum a través de la fotografia.

Ana Arce proposa nus de joves esportistes, com ara Sergi Marín, Cristina Llovera i Joan Verdú. La fotògrafa indica que "aquests esportistes pintats de plata i or representarien la joventut d'Andorra: la nostra llum i el nostre futur".

Sense la llum la natura, diu el fotògraf Jaume Riba, no tindria sentit perquè "la natura s'il·lumina amb la llum i pots fer fotos de la natura perquè hi ha llum".

Aquesta mostra quedarà instal·lada al Consell General com a testimoni de l'Any de la Llum fins al 29 de febrer. Aquest 2016 la llum cedeix el protagonisme als llegums, per posar en relleu a aquest aliment mil·lenari.

Informa: Rosa Alberch Imatge: Xavi Fajardo

Comparteix: