ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

La Unió Europea podria ser "permeable" amb algunes especificitats de l'acord d'associació

www.andorradifusio.ad

El secretari d'Estat d'Afers Europeus ha valorat positivament la primera de les reunions de poble per informar a la ciutadania sobre l'Acord d'associació amb la Unió Europea. A Canillo, alguns dels principals dubtes han estat la qüestió del cabal, la participació financera del país o la lliure circulació de persones, entre d'altres. 

Una seixantena de persones han assistit a Canillo a la primera de les reunions públiques per informar sobre l'acord d'associació amb la Unió Europea. El secretari d'Estat d'Afers Europeus ha explicat que un dels principals objectius de l'acord és afavorir la diversificació econòmica i ha defensat que dels diferents models possibles de relació, aquest és el més modern, estable i amb seguretat jurídica, sense necessitat d'adhesió.

El cabal també és un altre dels aspectes clau i que caldran uns dos anys per acabar de negociar. Explica que "no és una llista imposada sinó negociada o que podem negociar". En les reunions es tracta "com fem la negociació i quines són les etapes per arribar a poder plantejar i posar sobre la taula de negociació les adaptacions que pensem que Andorra pot necessitar per absorvir aquest cabal".

Landry Riba ha apuntat que la Unió Europea pot arribar a ser "permeable" amb certes especificitats, si les propostes estan ben assentades. "No puc dir que sempre sortirà bé però, en tot cas, que creem espais on  es pot discutir, sense cap mena de dubte". Opina que "la UE més que mai ha de mostrar-se capaç de construir elements comuns des de la diversitat".

Com pot afectar el Brèxit del Regne Unit, dubtes sobre la participació financera d'Andorra o qui podria votar en un referèndum són algunes de les qüestions que han plantejat els assistents. També la lliure circulació de persones es perfila com una de les majors inquietuds per a la ciutadania.

Riba, però, no ha entrat en el detall de les quatre llibertats del mercat interior. Aquesta i la lliure circulació de mercaderies no es tractaran fins a les reunions informatives previstes pel 2020.

L'Acord d'associació també permetria participar a una vintena de programes europeus, com l'Erasmus.

El secretari d'Estat d'Afers Europeus s'ha mostrat satisfet amb la primera de les reunions, ja que la gent ha participat. I aquest era, precisament, un dels objectius. La propera serà aquest dimecres, 2 d'octubre, a Encamp.

Informa: Laura Massegú
Imatge: Fernando Montero-Albert Aymamí

Comparteix:

34.231.21.83