ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Com viuen la lactància materna la Judith i la Neus 

www.andorradifusio.ad

Aquesta setmana UNICEF i l'OMS celebren la Setmana Mundial de la Lactància Materna amb l'objectiu de promoure recursos per donar suport a les polítiques que la blinden. Un alletament que rep el beneplàcit dels experts en salut. La Judith Pons i la Neus Valdivieso, dues mares lactants, ens expliquen com han viscut la lactància materna.

La Judith explica com va viure aquella època. "El vincle que jo tenia amb la meva filla, quan se m'agafava al pit i es quedava adormida... Podia no haver dormit en tota la nit, estar cansadíssima... però era mirar-la i se'm passava tot."

Tot i això, recorda que els primers dies de donar el pit van ser durs i va tenir la sort que una llevadora la va animar a continuar, tot i el dolor inicial.

Però el seu vincle amb la Júlia li van robar. La llet se li va tallar a causa de l'estrès, quan es va incorporar a la feina després de la baixa de maternitat i la van acomiadar de manera no causal. No va tenir temps de parlar com podria dur a terme el permís per alletament dels fills. 

Actualment, cada progenitor té dret a dues hores de la jornada laboral per dur-lo a terme. En principi ha de ser de manera separada: una hora al matí i l'altra a la tarda. Ara bé, amb l'empresa es pot pactar també fer-les les dues juntes o bé compactar-les totes i guanyar 9 setmanes més. 

L'advocada i voluntària d'Unicef Andorra, Judith Silvestre, exposa que s'haurien de fer canvis en la llei. "Si es modifiqués la llei de relacions laborals i que per a aquestes opcions que es donen per a l'alletament no fos necessari l'acord amb l'empresari, la mare tindria l'opció d'escollir allò que considera més beneficiós per al nen."

Precisament, són molts els avantatges de la llet materna per als nadons. "És la millor vacuna que se'ls pot donar. Tot el que acaba amb -itis, otitis, gastroenteritis... tot el que són infeccions, hi ha estudis que demostren que la lactància materna ho disminueix", manifesta la llevadora Rosa Maria Sabaté.

Aquests beneficis han portat la Neus Valvidieso a donar el pit als seus tres fills. Ara, encara ho fa amb la Xana, d'un anyet. I tot i que a vegades hi ha dones que es queixen de mirades quan el donen, no és pas el que li ha passat a ella. I es pregunta perquè se n'ha d'amagar. "El primer quan va néixer, era jo mateixa qui em posava una mussolina damunt perquè no em veiessin. Però només em va durar un mes, perquè no era gens pràctic. Per què m'he d'amagar d'una cosa que és ben natural?".

Naturalitat, doncs, en això de treure's el pit i donar de mamar.

Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatges: Ricard Tenza
Imatges cedides: UNICEF

Comparteix: