ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Discrepàncies sobre Naturlàndia i acord pel vial o la universitat entre els candidats de Sant Julià al debat d'ATV

www.andorradifusio.ad

Naturlàndia ha centrat gairebé la totalitat del bloc econòmic del debat entre els quatre candidats a cònsol major a Sant Julià de Lòria i no ha estat absent de retrets cap al cap de llista de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, tot i que també hi ha hagut lloc per a propostes de la mà dels caps de llista d'Units pel Canvi i Desperta Laurèdia. Moltes coincidències entre les tres candidatures lauredianes amb temes com el vial, la universitat o el menjador social.

Com es podia esperar, Naturlàndia ha començat centrant l'atenció del debat de Sant Julià de Lòria des de l'inici. El "mea culpa" del cap de llista de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Majoral, no ha estat suficient perquè el cap de llista de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat, li recordés la mala gestió d'anteriors mandats d'UL: "m'agradaria recordar-li que en el seu mandat comunal, endeutament del comú des del 2005 fins al 2015 va passar de 5 a 23 milions aproximadament". "Mea culpa amb algunes accions que s'han pres potser no encertades", deia Majoral, tot afegint que "aquest endeutament no va ser només pel tema de Naturlàndia. A títol d'exemple, porta vostè en el seu programa una inversió important en el prat Gran d'aparcaments. Li recordo que qui va pagar el terreny del Prat Gran va ser (el comú governat per) Unió Laurediana".

Majoral ha assenyalat que abans de fer res més a Naturlàndia cal un estudi concret. Mentrestant, Cairat i el cap de llista d'Units pel Canvi, Joan Travesset, han coincidit amb algunes idees per canviar el rumb, com ara en la restauració o el parc d'animals. Travesset també ha demanat la implicació del Govern. "El Govern d'Andorra ha de ser solidari amb Naturlàndia, per la qual cosa volem que Naturlàndia sigui un projecte nacional igual que ho han estat pistes d'esquí i altres", reclamava.

Travesset i Cairat han coincidit en la importància de preservar els llocs de treball i Majoral ha volgut acabar el bloc econòmic fent un recordatori al més jove: ensenyar-li un document seu on es redueix un 30% el personal del parc. 

En el bloc social, les tres candidatures han coincidit que cal donar solució al problema de l'habitatge, cadascuna amb la seva estratègia. UL aposta per treure al mercat els pisos buits. Desperta Laurèdia vol fer societats cooperatives, mentre que per Units pel Canvi si es fan pisos socials han d'estar molt ben reglamentats. Tots tres candidats també han estat d'acord en continuar endavant amb el menjador social i en instal·lar un punt jove. 

Ja en el darrer bloc de temàtica lliure, ha pres protagonisme el famós vial. Tots els tres caps de llista han estat d'acord que cal que s'acabi per millorar l'entrada a la parròquia i al país. "Reclamarem un cop més la solidaritat del Govern d'Andorra, perquè la desviació de Sant Julià ja fa temps que és un problema no només pels ciutadans de la parròquia, sinó pel conjunt del país", insistia Travesset. Majoral anava més enllà: "el (vial) que s'està fent a Sant Julià és un nyap. Els diners s'han de destinar i prioritzar allà on és necessari. Apostaria amb vostè (senyor Travesset) que veurem acabat el vial de la Massana abans del de Sant Julià".

I també ha aparegut l'estudi d'un aeroport en territori andorrà. Cairat s'ha mostrat precoupat "que en el cas que governi Unió Laurediana plani l'ombra del dubte que aquesta infraestructura s'acabi fent a Sant Julià". "És un projecte que vostès defensaven en l'àmbit nacional que s'havia de fer a Andorra", li ha recordat a Majoral.

Una residència per a fer gran la Universitat d'Andorra i embellir la parròquia han estat altres punts de coincidència dels tres aspirants a cònsol major de Sant Julià de Lòria. 

Informa: Laura Massegú
Imatge: Fernando Montero

Comparteix:

18.208.126.130