La coalició demòcrata guanya les eleccions per majoria absoluta

www.andorradifusio.ad

La coalició que lidera Demòcrates ha guanyat les eleccions generals per majoria absoluta. Tindrà setze consellers generals després de guanyar la circumscripció nacional i imposar-se en sis de les set parròquies. Concòrdia irromp amb força i cinc escons, per davant de la coalició d'esquerres, amb el PS al capdavant, que es queda amb tres i en perd quatre respecte les darreres eleccions. Andorra Endavant, un altre debutant, també obté tres consellers, mentre que Acció n'assoleix un. Desfeta de Liberals, sense cap escó.

A la circumscripció nacional, victòria de la coalició liderada per Demòcrates, que li ha atorgat cinc consellers generals. I irrupció forta de Concòrdia i Andorra Endavant, que han assolit tres escons i han estat capaços d'igualar els de la coalició d'esquerres.

En xifres absolutes, Concòrdia, ha superat per unes dècimes PS SDP +, que ha quedat en tercera posició amb un 21%. Fa quatre anys els socialdemòcrates van assolir el 30%. Ha seguit Andorra Endavant, que, amb més d'un 16% vots, podrà fer grup parlamentari. Liberals i Acció s'han quedat sense cap conseller a la nacional. I destacada ha estat la patacada de Liberals, que després dels problemes interns han passat de més de 2.200 vots a menys de 900 en aquestes eleccions.

La coalició Demòcrata ha consolidat la victòria per majoria absoluta en les sempre decisives territorials. S'ha endut sis parròquies i només se li ha escapat Sant Julià de Lòria, on Concòrdia s'ha endut el triomf de forma clara. Però ha estat capaç de recuperar Andorra la Vella i Escaldes, perdudes fa quatre anys. En el cas d'Escaldes, un dels dos consellers és per a Acció, que per aquesta via sí que entra al Consell. També han caigut de la seva banda amb certa solvència els dos consellers a Ordino, tot i que l'escrutini ha arrencat frec a frec, amb la llista de PS+XOrdino, a Encamp i a la Massana. A Canillo, amb només una llista, ja ho tenien guanyat abans de la jornada electoral.

Amb la victòria a Sant Julià i els tres escons de la nacional, Concòrdia queda com a segona força a l'arc parlamentari, el Partit Socialdemòcrata davalla i Liberals desapareix. La participació en aquests comicis s'ha situat en el 66,9%, 1,3 punts per sota que fa quatre anys.

Informa: David Domingo

Comparteix:

Nacional