Andorra continua a la cua d'Europa en seguretat laboral

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Andorra és manté a la cua europea en matèria de seguretat laboral. L'any passat els accidents a la feina es van disparar, amb una mitjana de 16 diaris, propiciats per la pandèmia. Tot i que la conscienciació dels empresaris augmenta, els especialistes alerten de l'alt percentatge de sinistralitat que no baixa des de fa anys. Són dades que s'han donat a conèixer amb motiu del Dia mundial de la seguretat i la salut en el treball.

Els països mediterranis són els que registren més accidents laborals a Europa, amb l'excepció de França. A Espanya i Portugal la taxa supera el 3,3%, davant la mitjana europea que se situa al voltant de l'1,3%. Si ens atenim a les dades dels darrers anys, a Andorra aquesta sinistralitat no baixa del 10%. "Per alguna raó tenim una accidentalitat molt més alta, que triplica o quadruplica la mitjana europea", apunta el gerent d'Europrevenció, Josep Maria Gabernet.

Són xifres que coincideixen amb la celebració del Dia mundial de la seguretat i la salut en el treball. L'any passat es van registrar 5.870 accidents laborals, 16 diaris, que van generar 4.563 baixes d'una mitjana de vint-i-quatre dies.

Cal tenir en compte l'excepcionalitat, ja que es van comptabilitzar com a accidents laborals les baixes per la Covid-19 dels cossos especials. Però la xifra ja va ser molt alta el 2019, amb 3.158 sinistres. Però quins són els supòsits considerats accidents laborals? Segons Gabernet en són tres:  "l'accident pur i dur, la malaltia que contraus per un mal ambient higiènic en el lloc de treball, i les patologies com els dolors musculoesquelètics derivats de la posició o l'esforç".

La tendència és que els països amb més accidentalitat laboral intentin justificar les xifres amb argumentacions diverses. "L'excusa quan veuen l'elevada accidentalitat és que es comptabilitzen més tipus de danys derivats del treball com a accidents", explica l'expert assenyalant que Andorra està en aquest grup.

Segons les dades de la CASS, encapçala el rànquing d'accidents el sector de comerç i reparació de vehicles de motor, seguit de la construcció i administració pública i seguretat social.

Informa: Joan A. Sarmiento

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.