El comú d'Ordino aprova un pressupost amb 11,8 milions i inversions per 4,7 milions

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El comú d'Ordino ha aprovat el pressupost per al 2020 i el marc pressupostari 2020-2023 amb l'abstenció de Sandra Tudó i el vot en contra d'Enric Dolsa. Un pressupost que preveu 4,7 milions d'euros d'inversió, la majoria destinats a les obres del centre esportiu i uns ingressos d'11,8 milions, 900.000 dels quals en taxes de construcció d'una sola unitat d'actuació al coll d'Ordino. L'oposició s'ha mostrat crítica amb el fet que bona part dels diners del comú es destinen a despeses de funcionament.

El pressupost d'aquest any a Ordino preveu 11,8 milions d'euros d'ingressos, 9,2 de despeses i una inversió de 4,7 milions, la majoria dels quals, més de dos, es destinaran a la remodelació del centre esportiu. El cònsol major i la consellera de Finances han explicat que el pressupost 2020 preveu una partida de 375.000 euros per sufragar una indemnització per un accident d'esquí a l'estació d'Arcalís el 2010. També que és previst ingressar 900.000 euros per la construcció d'una nova zona residencial al coll d'Ordino amb una vintena de pisos destinats a la venda.

L'oposició s'ha mostrat molt crítica amb el capítol de despeses. Diu que més del 60% de les transferències que arriben del Govern es destinen a funcionament, deixant poc marge a la inversió. Enric Dolsa lamenta que gran part de la inversió només vagi al centre esportiu, deixant de banda altres necessitats de la parròquia. "A cada persona resident a la parròquia li costa 972,95 euros i això penso que és una passada", diu. Tot insistint que "tenir un centre esportiu que en sis o set anys s'han invertit 6,3 milions d'euros, per Ordino penso que és excessiu".

Per la seva banda, la consellera Sandra Tudó explica que "les transferències del Govern van a la despesa corrent, la major part del seu percentatge, amb un 60 o 64%, i això pot fer que no puguem fer inversions per la ciutadania. Per tant, aquest ha sigut el punt que a mi m'ha frenat per poder votar a favor del pressupost".

Una situació que la majoria explica per les dimensions del comú que actualment només rep ingressos del sector de la construcció i les transferències del Govern. Per això el cònsol major ha defensat la necessitat de tirar endavant el pla de dinamització de la parròquia per atreure inversió i l'obertura de locals que també aportin riquesa en forma de taxes al comú. "El mes de juliol, si tot va bé, serem reserva de la biosfera i serà un apartat més que tindrem. A partir d'aquí, aquest pla de dinamització és el que ens ha de fer fer aquest canvi important i, com deia la senyora (Maria del Mar) Coma, no dependre només de la construcció, sinó també del sector turístic, que és un dels més importants", considera Mortés.

Quant al marc pressupostari, en total el mandat comunal a Ordino preveu invertir 8,7 milions amb uns ingressos anuals d'11,5 milions i 12,3 milions de despeses. També es preveu rebaixar l'endeutament a final de mandat, passant de poc més de 12 milions a 9,9, situant-se en el 85,6% del sostre d'endeutament. 

Informa: Anna Pifarré
Imatge: Fernando Montero

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.