David Trueba reivindica l'esperit crític davant "una societat d'un sol ús" que esprem els joves

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El periodista, escriptor, guionista i director de cinema David Trueba ha volgut connectar per primera vegada en la seva carrera amb el públic adolescent amb la seva darrera novel·la, El río baja sucio.

David Trueba ha explicat en una entrevista al programa 'Ara i Aquí' de Ràdio Nacional que tenia ganes d'entrar a les llars a través d'aquests lectors i fer-ho per atraure la seva atenció no precisament amb una lectura fàcil.

Reivindica l'esperit crític davant "una societat d'un sol ús"  que pot apropiar-se dels joves i que els pot deixar "completament espremuts". Opina que "vivim en una societat de consum molt exigent per als joves perquè són un dels sectors de consum més desitjats i pressionats". Com a conseqüència, "hi ha molts joves estressats i amb crisis d'angoixa". Per això considera imprescindible "no deixar-los orfes de sensacions, possibilitats i crítica" perquè l'adolescència "és una època de plaer, de trobar les coses que t'agraden i la teva manera de viure i afrontar la vida".

Trueba, que serà aquest divendres al programa d'ATV 'La rotonda', també ha parlat de la seva carrera i de com conjuga totes les seves facetes comunicatives. "M'agrada comunicar, explicar coses i observar la societat". El cinema, afegeix, "ha estat una de les peces importants de la meva vida, però la literarura sempre hi ha sigut. Junt amb el periodisme, les tres professions fan de desintoxicació l'una de l'altra".

Quant a la seva carrera cinematogràfica, ha recordat la polèmica quan va canviar el personatge masculí de Soldados de Salamina per un de femení a l'hora de portar la novel·la de Javier Cercas a la gran pantalla. Considera que "quan portes una novel·la al cine, el pitjor que pots fer és mantenir la novel·la com si fos intocable. Si fas una pel·li és per fer quelcom diferent amb una realitat plàstica diferent, la novel·la ja existeix".

Una de les seves pel·lícules de més èxit ha estat Vivir es fácil con los ojos cerrados, protagonitzada per Javier Cámara. Ha recordat que li va costar molt trobar finançament. "Em van tancar moltes portes i quan va sortir la pel·li, va ser tot al contrari, totes les portes es van obrir i va ser una pel·lícula molt popular i premiada". En aquest sentit defensa "no deixar de fer les coses perquè algú et diu que no pots", sinó "lluitar, perquè si no ho fas la realitat no canvia".

David Trueba ha destacat la importància de tenir personalitat i humilitat en tot moment. "Les coses que t'arriben, siguin  bones o dolentes, són passatgeres".

Entrevista completa a David Trueba:

Informa: Ester Pons-Yasmina Canedo
Imatges: Fernando Montero

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.