L'ONU recomana a Andorra despenalitzar l'avortament

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El Comitè de l'ONU per a l'eliminació de la discriminació envers la dona (CEDAW) ha tornat a demanar la despenalització de l'avortament a Andorra. És una de les recomanacions que fa després de l'informe defensat pel Govern a la seu de l'ONU l'octubre passat. L'executiu, per cert, matisarà pròximament part del contingut i reitera el compromís d'oferir un servei integral per a la dona. 

El comitè ha fet públiques les observacions finals del quart informe periòdic d'Andorra. Pel que fa a salut i, en concret, sobre l'avortament, el CEDAW recomana la legalització en els tres supòsits bàsics.

També recomana corregir el codi penal per garantir el lliure accés a la informació i l'educació sobre salut sexual i reproductiva i que els metges no hagin d'actuar sota el temor constant que puguin ser investigats i processats.

A més, insisteix a intensificar la implementació de programes que garanteixin la disponibilitat, l'accessibilitat i l'ús d'anticonceptius moderns. Finalment, insta a assegurar uns serveis de salut postavortament, independentment de si ha estat legal o il·legal. 

Un informe posterior a les declaracions polèmiques de la batlle Mingorance

Aquestes recomanacions arriben després de l'informe defensat pel Govern davant l'ONU, amb les polèmiques declaracions de la magistrada del Tribunal de Corts, Canòlic Mingorance, dient que la CASS pagava els avortaments de les andorranes que decideixen interrompre l'embaràs a l'estranger; i amb les consideracions de l'associació Stop Violències, consultada per l'organisme internacional.

La resposta del Govern

El Govern ja va deixar clar que les manifestacions de la magistrada havien estat un error i reitera el seu compromís de posar en marxa, a curt termini, un servei integral que vetlli per la salut sexual i reproductiva de les dones.

També recorda que els ciutadans del país tenen accés a mètodes anticonceptius moderns i que existeixen programes de sensibilització.

L'executiu assenyala que té la voluntat d'emetre un informe complementari matisant algunes de les consideracions exposades pel comitè i recorda que la delegació andorrana va convidar un cop més el CEDAW a visitar Andorra per valorar in situ el contingut de l'informe. El comitè també ha valorat els esforços del Principat en matèria d'igualtat.

Informa: Laura Massegú
Locució: Joel Romero

 

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.