El petit comerç demana que no se'l deixi de la mà un cop passats els mesos més durs de la pandèmia

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Allargar el termini per retornar els crèdits tous, iniciatives que promoguin l'ambient de compres i que es mantinguin algunes ajudes un cop s'acabin les més directes. Són les principals reclamacions que fa el petit comerç per sobreviure a partir d'ara. Un cop acabats els mesos més durs de la pandèmia, ara esperen que amb l'arribada de turistes la situació millori.

El petit comerç ha estat un dels sectors que la crisi econòmica derivada de la Covid-19 ha deixat més tocat. Què necessiten ara, els establiments que han sobreviscut, un cop passats els mesos més durs?

"Demanaria que s'allarguessin el màxim possible els crèdits tous o les ajudes als empresaris", ha assenyalat des de Lola Botona, Antonia Sevé. Ramon Porqueres del Centre Òptic reclama que "es donin les condicions propícies perquè el comerç pugui no sols sobreviure, sinó guanyar-se la vida".

D'altra banda des de la sabateria El meu moment, Maria Martínez demana que es facin més accions "per reactivar la part alta de la parròquia", ja que segons apunta, "queda abandonada".

Molts han optat per no posar els pocs treballadors que tenen en suspensió temporal de contracte o reducció de jornada laboral. Han fet un esforç, cadascun amb l'estratègia que han considerat que els podia ajudar més. En aquest sentit, Porqueres explica que ha deixat de fer algunes inversions, a l'espera que es puguin fer "el pròxim any si tot va bé".

Martínez remarca que gràcies als diners dels crèdits tous "em vaig poder mantenir a l'hivern". "Espero ara poder mantenir-me a l'estiu". Amb tot, Sevé destaca que, encara que "aquests diners van molt bé per suportar totes les despeses", pel que fa a la facturació "la pandèmia ha afectat a tothom".

Dintre del comerç de proximitat, però, n'hi ha que han aconseguit parar el cop. Van acollir-se al programa de crèdits tous, per si podien necessitar liquiditat en algun moment, però per ara no han tocat els diners.

Marta Gragera de MyMac apunta que tot i que "la gent no ha vingut a comprar tants accessoris", el fet de ser una tenda d'informàtica que tracta principalment amb clients del país ha fet que "no hàgim notat tant l'efecte de la pandèmia".

Tothom sap com és d'important el turisme per a Andorra i aquesta serà la clau d'ara endavant. Sevé espera que "tothom es vacuni ràpid per tornar a tenir el turista", tot demanant que "es facin moltes coses per atreure visitants".

Tots alerten que l'economia del petit comerç és molt fràgil i que caldria mimar-lo més, ja que és el que dona més llocs de feina.

Informa: Laura Massegú

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.