La plataforma contra Grifols defensa que el laboratori només aportarà riscos i reclama consultar la ciutadania

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Què hi guanya Andorra? Amb aquesta pregunta ha començat la reunió sobre el projecte de Grifols organitzada per la plataforma ciutadana per resoldre dubtes en matèria jurídica, de seguretat i salut pública del Centre de Recerca en Immunologia dels Pirineus.

Segons asseguren, el motiu pel qual Grifols voldria establir-se al Principat és un buit legal. Una quarantena de persones han assistit a la trobada informativa on s'ha defensat que la instal·lació no aporta cap benefici, sinó riscos.

La plataforma reclama un referèndum i està estudiant amb especialistes com denunciar l'Executiu. De fet, preveu emprendre accions legals contra el Govern abans que acabi aquest mes.

Així ho ha afirmat la consellera general no adscrita i membre del moviment, Carine Montaner, que defensa que la instal·lació comporta múltiples riscos a l'Estat, tant per la salut com econòmics. Argumenta que se cedeixen "terrenys públics a canvi de recaptació zero" i en una situació marcada "pel deute de la Covid".

Assegura que hi ha contradiccions en l'acord confidencial firmat i el pacte de socis, i ha recordat que una clàusula obligaria el Govern a comprar l'empresa en cas que no pogués exercir la seva activitat. Un desequilibri en els contractes que fan especular a l'especialista en dret i fiscalitat Maître Virgínia de Araujo Recchia  que el motiu de l'interès de Grifols per Andorra no és la fiscalitat sinó la manca d'una llei de bioètica i de la signatura del conveni d'Oviedo. Elements que regularien l'activitat i els protocols de l'empresa al país.

L'impulsor de la plataforma i conseller de la minoria al comú d'Ordino, Enric Dolsa, defensa que "aquí és on hem de batallar per parar això, o almenys fer una consulta popular i que sigui la gent que es manifesti"

Ara bé, tot i que la plataforma ha defensat que tampoc aportaria prestigi internacional, Margarita Arboix, ex subdirectora general de Medicaments Veterinaris a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, creu que sí, si fes algun descobriment. A més, ha defensat que la col·laboració publicoprivada és essencial per tenir rendiments i avançar en la ciència.

En la mateixa línia, l'expert en Bioquímica i Biologia Molecular, José Aguilera, opina que el Govern ha de ser ambiciós i fer recerca. Un fet, ha apuntat, que també generaria beneficis econòmics i, al mateix temps, a la Universitat d'Andorra. També ha insistit en la importància d'enfortir les relacions internacionals i creu que aquesta seria una bona manera.

Informa: Judith Sáez
Imatge: Andreij Cristancho

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.