- La junta de presidents decidirà aquest dimarts si corrobora la proposta per reformar el grup mixt. A grans trets, la reforma atorgaria a Josep Pintat la presidència del grup, substituint Pere López, el qual ocuparia el càrrec de president suplent. - La segona fase de les obres d´embelliment de l´avinguda Tarragona, que s´han iniciat aquest dilluns, quedaran enllestides al mes d´abril, segons ha avançat la cònsol major de la capital, Conxita Marsol. Entre altres millores, es crearà un carril bici i es mantindran els dos carrils de circulació en ambdós sentits. - Més de vint persones amb discapacitat encara tenen un contracte de baix rendiment. El Govern recorda que són contractacions il·legals i treballa perquè més empreses se sumin a les 10 que ja hi ha a la xarxa d´empreses inclusives. Aquest dilluns s´han incorporat tres més. - Els treballs de l´ampliació de l´escola andorrana de Santa Coloma comencen aquest estiu i s´allargaran per espai de 18 mesos. Es construiran 18 aules noves i s´aconseguirà reagrupar tots els estudiants del mateix sistema educatiu en un únic edifici. - Ha començat el judici pel cas BPA. L´arribada dels 25 acusats i els seus advocats ha causat una gran expectació. Fins a l´entrada de la sala, a Prada Casadet, s´ha apropat l´accionista majoritari de BPA, Higini Cierco, que ha saludat Joan Pau Miquel, el principal acusat en aquesta causa i a la resta dels seus excompanys. La vista ha començat amb la presentació de les qüestions prèvies.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Blog d'Andorra Difusió

Nadal saludable, és possible?

  Blog RTVA » Salut   19 de desembre, 2017 Nadal saludable, és possible?

Falten pocs dies per les festes de Nadal i sempre pensem en el mateix: quin tip de menjar que ens farem! Sí que és cert que aquests dies aprofitem per fer/consumir plats més elaborats i els hem de gaudir, però podem controlar les quantitats. Els assaborirem igualment i després ens sentirem millor! Si us demaneu què podeu fer per passar unes bones festes sense patir per les digestions, aquí us deixo uns petits consells per a aquests dies:

  1. Ser conscients a l’hora d’escollir el que mengem: abans de deixar-nos portar per tot el que hi pot haver a taula, posem en un plat el que consumirem en comptes d’anar picant. És més fàcil per controlar les quantitats.
  2. Consumir vegetals a cada àpat: penseu en fer preparacions originals i divertides com ara amanides amb cítrics, cremes de verdures servides en vasos diferents, patés vegetals...
  3. Fer exercici. Ens ajudarà a sentir-nos més lleugers i no ens sentirem tan pesats.
  4. Dormir bé. Les hores de son són imprescindibles per regenerar el cos.
  5. Gaudir de la família i dels amics: són dates de retrobament, aprofitem aquests moments per estar junts.

I aquí teniu uns aliments que us seran molt útils:

  • Umeboshi: és una varietat de pruna àcida i salada que té la capacitat d’ajudar a fer la digestió, estimula el funcionament hepàtic, redueix la fatiga, ajuda a equilibrar els desordres intestinals.Es pot consumir l’equivalent a un cigró abans dels àpats principals.
  • Gingebre: aquesta arrel és ben coneguda i té la capacitat de facilitar els processos digestius i preveu les nàusees, entre altres. Poseu-vos un tros al brou de Nadal i si us trobeu pesats després dels àpats, feu-vos una infusió!
  • Miso: és una pasta de soja fermentada que té la capacitat de depurar l’organisme, ajuda a eliminar toxines, regula la flora intestinal, alcalinitza l’organisme.Es pot prendre com un consomé d’aperitiu i així preparem el cos a fer una digestió millor. No s’ha de fer bullir ja que es perdrien les seves propietats. La quantitat a consumir és d’una cullerada de postres per persona i per bol de brou. No cal salar aquest brou ja que el miso és molt salat!
  • Pickles: són verdures fermentades amb sal. Durant el procés de fermentació es creen bacteris beneficiosos que ajuden a regenerar la flora intestinal i faciliten la digestió. Poseu-ne una petita quantitat en els àpats principals!
  • Kuzu: és l’arrel de la planta Pueraria lobata i és un gran remei per a tots els problemes digestius, especialment per a fetges sobrecarregats i budells debilitats.Si sentiu que us heu passat, penseu a fer un brou vegetal amb kuzu. Agafeu-ne una cullerada de postres i poseu-lo en un vas amb una mica d’aigua a temperatura ambient, dissolent-lo bé. A part poseu a escalfar un vas de brou vegetal i quan arrenqui el bull, afegiu-lo ràpidament al kuzu dissolt. Remeneu ràpidament fins que es torni translúcid i ja el teniu a punt.

Espero que tots aquets consells us ajudin a passar unes bones festes!

Si ho necessiteu o teniu dubtes, demaneu consell a un professional.

I una recepta extra!

I per acabar, us deixo una recepta per fer uns bombons de plàtan i xocolata. Són molt ràpids de fer i estan boníssims!

INGREDIENTS:

La quantitat variarà en funció del nombre de bombonets que es vulguin preparar.

  • Plàtans
  • Xocolata negra (mínim 74%)
  • Canyella en pols
  • Espècies al gust (vainilla en pols, gingebre, pell de cítrics, flor de sal...)

PREPARACIÓ:

  • Peleu i talleu els plàtans a rodanxes d’un centímetre aproximadament.
  • Congeleu-los en una superfície plana mínim 24h abans de fer la preparació.
  • Quan els plàtans estiguin congelats, heu de fondre al bany maria la xocolata amb les espècies.
  • Banyeu cada rodanxa de plàtan en la xocolata.
  • Poseu a sobre d’una safata. La xocolata s’endurirà ràpidament.

Es pot consumir al moment o tornar a guardar al congelador fins al moment de consumir.

No es conserven gaire, ja que us els menjareu ràpidament!

Salut, bons aliments i bones festes!

Un article de Pili Borra, naturòpata especialitzada en nutrició 

Fotografia de portada : Pixabay (llicència Creative Commons)