- Ja no queda cap entrada per poder veure ´Scalada Vision´ del Cirque du Soleil. Quan encara queden 6 representacions, l´objectiu d´igualar els 100.000 espectadors de la temporada passada és més a prop. Els organitzadors es mostren satisfets amb l´alt volum d´ocupació d´aquest estiu. La majoria de funcions han penjat el cartell d´entrades exhaurides - Des del dijous la part alta del poble de Pal compta amb una xarxa antidespreniments instal·lada a petició del Govern i del comú per garantir la seguretat. Els veïns del quart de Pal han expressat el seu malestar, ja que consideren que els informes que s´han fet no són prou exhaustius, ni actuals i creuen que hi ha interessos privats. - Els bombers han hagut d´actuar en un incendi que s´ha declarat al número 52 de l´Avinguda Fiter i Rossell d´Escaldes-Engordany. El foc s´ha iniciat en una habitació d´un dels habitatges. El fum ha obligat a desallotjar tot l´edifici, com a mesura de precaució. Mitja hora després la situació s´ha donat per controlada sense que s´hagin de lamentar danys personals. A hores d´ara es desconeixen les causes que han provocat el foc. - Ordino consultarà els ciutadans a través de l´aplicació "Ordino és viu". Aquesta servei s´inclourà en properes actualitzacions d´aquesta aplicació, que permet tenir un canal bidireccional de comunicació entre el comú i els habitants de la parròquia. L´aplicació compta ja amb gairebé 600 descàrregues. - Com cada any amb l´arribada de l´estiu el nombre d´abandonaments de gossos es triplica. Malgrat l´enduriment del codi penal Andorra no n´és una excepció. Una situació traumàtica per als animals que es produeix en un període en què les temperatures són força elevades. Els que tenen més sort acaben en famílies d´acollida, d´altres entren a les gosseres i els menys afortunats moren al carrer. - Diversos rius comptaran en els propers mesos amb noves estacions hidrològiques i climàtiques. El Govern licitarà les instal·lacions amb l´objectiu d´analitzar, per exemple, el cabal dels rius i poder actuar adequadament en casos de crescuda. Actualment, només tres rius del país tenen alguna instal·lació en el seu curs. - Domini andorrà en la triatló dels Andorra Outdoor Games pel que fa a la categoria femenina. Laurence Lestang ha estat la vencedora seguida de la també andorrana Laura Camps, totes dues del club triatló Serradells. El més ràpid en categoria masculina ha estat Òscar Martínez.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

1.600 tones, el tabac que podrien importar els fabricants els 10 primers anys d'acord d'associació

  Noticies » Economia   14 de juliol, 2017
www.andorradifusio.ad

La proposta per mantenir l'estatus del sector del tabac durant 20 anys que el Govern està negociant amb la Unió Europea preveu que, durant els primers 10, els fabricants puguin importar 1.600 tones anuals de producte, una xifra que correspon a la mitjana d'importacions dels últims 10 anys. Si superessin aquesta xifra, l'excedent tindria un recàrrec, de manera que haurien de pagar un 20% més dels impostos que paguen actualment. Segons fonts del sector, aquesta xifra donaria un marge suficient per no excedir-se, tenint en compte que, com que el sector ha anat a la baixa, actualment s'estan important entre 1.100 i 1.200 tones.

Tal com ha avançat el cap de Govern, Toni Martí, aquest divendres, i han detallat fonts del sector, la negociació per mantenir l'estatus del sector del tabac inclou un topall màxim d'importacions de tabac anuals per evitar tornar als nivells que històricament havien propiciat augments alarmants del contraban. El topall s'ha fixat en 1.600 tones anuals, i tot el que superi aquesta xifra, tindria un recàrrec impositiu del 20%

El càlcul s'ha fet agafant la mitjana d'importacions del sector dels darrers 10 anys, i està unes 500 tones per sobre del que s'importa avui en dia, de manera que, segons fonts del sector, tindrien un "marge suficient per no sobrepassar el topall", tenint en compte que el negoci va a la baixa.

Les mateixes fonts han explicat que, al cap de 10 anys, aquesta xifra es tornaria a revisar basant-se en la mitjana d'importacions dels 10 anys precedents, i que es tornaria a donar un altre marge de 10 anys fins que es fes la revisió final de l'acord. Aquest aspecte seria un dels condicionants que hauria posat la Unió Europea per tal d'acceptar la transitòria de 20 anys. D'altres contrapartides que ja s'han anunciat són la necessitat d'anar implementant la normativa europea del sector del tabac, com és el fet d'incorporar etiquetes identificatives als paquets, prohibir fer publicitat d'aquest producte, o controlar els components químics que porta el tabac fabricat a Andorra. En aquest darrer aspecte, però, les fonts consultades asseguren que ja es compleix, tenint en compte que només es fabriquen marques internacionals.

Els punts que encara queden per tancar de l'acord seria el calendari d'implementació de les directives europees i els criteris sobre els quals es revisaria l'estatus del tabac un cop hagin transcorregut els 20 anys.  


Martí es mostra satisfet pel fet que es parli de 20 anys de moratòria

Precisament, el període de transició ha estat un dels principals motius de la satisfacció expressats aquest divendres pel cap de Govern, atès que "abans es deia que no hi hauria transitòries més enllà de 5 o 7 anys i ara estem parlant de 20 anys". Tot i això, Martí també ha fet una crida a la prudència en assenyalar que "encara no donem per fet res, però està molt ben encaminat".

I és que el màxim representant de l'executiu ha confirmat que els pròxims dies es reuniran novament amb els representants del sector –fabricants i recol·lectors–, per tal de tancar l'acord com més aviat millor. Abans de la pròxima reunió a Brussel·les, que tindrà lloc a finals de setembre, el cap de Govern ha anunciat que hi haurà diverses reunions preparatòries. Martí també ha recalcat l'oportunitat que suposa la negociació d'aquest acord, ja que "és important que puguem continuar tenint ingressos del tabac". Tot i això, el cap de Govern ha recordat que "aquestes aportacions han de tenir cada cop menys pes en els pressupostos de l'estat".

Per la seva banda, el conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, ha valorat positivament la proposta referent al tabac i els anys de transitorietat, tot i que ha remarcat que “l’important és que acabat aquest període hi hagi un procés de reexamen i reestudi amb dos o tres paràmetres, per tal de conèixer l’estat del sector del tabac”. López també ha explicat que els períodes d’adaptació són “molt bons” i ha dedicat unes paraules a aquells que es mostren contraris afirmant que “haurien de començar a flexibilitzar la seva oposició perquè s’està dibuixant una solució bona pel sector del tabac i el país en general”.

Tot i això, no tothom s’ha mostrat tan satisfet en referència a aquesta proposta, i és que segons ha destacat el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, “em preocupa que no tot el sector està d’acord”, ja que segons ha esgrimit Naudi també caldrà veure “com acabaran les altres disposicions, no només el tabac”. Tot i que no ha entrat al detall sobre quins són els punts de desacord, el conseller general d’SDP ha explicat que “tinc els meus dubtes que s’aconsegueixin els 20 anys de transitorietat” i que “a l'oposició ens manca molta informació referent a la negociació”.

Informa: Agència ANA