Inestabilitat als mercats després del 'Brexit'

La negociació de l'acord d'associació amb B

La negociació de l'acord d'associació amb Brussel·les es pot veure beneficiada per la futura relació econòmica entre el Regne Unit i la Unió Europea. Les especificitats britàniques poden relaxar les futures demandes andorranes en l'accés al mercat interior de la Unió.

Les conseqüències econòmiques de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea poden beneficiar el futur acord d'associació d'Andorra amb Brussel·les. Això és el que pensen alguns economistes del Principat. El pes de les exportacions i les inversions estrangeres en l'economia del Regne Unit són bàsiques per negociar un futur acord d'associació a partir de les especificitats britàniques.

El soci director Crowe Alfa Capital, Vladimir Fernández, creu que el dossier del Regne Unit és més complex que el d'Andorra i que, si tracten primer aquesta qüestió, "les especificitats andorranes, que segurament seran més petites, segurament passaran millor".

La reacció immediata dels mercats ha posat de manifest un resultat que no s'esperava els dies previs a la votació, amb el comportament dels parquets i els actius de risc. Els economistes apunten que l'aplicació de l'article 50 del tractat de Lisboa sobre la sortida del Regne Unit crearà un llarg període d'incertesa econòmica.

"Els mercats són enemics o molt poc amics de la incertesa i l'etapa que obrim ara és, precisament, de molta incertesa", diu David Macià, director d'inversions de Crèdit Andorrà. Macià ha destacat les caigudes de fins a dos dígits, gens habituals als mercats europeus.

El principal risc de l'economia global és el d'extrapolar aquesta resposta dels britànics a altres mercats internacionals.David Azcona, CEO i director d'inversions Morabanc Asset Management, ha apuntat que les ràpides decisions contindran el contagi.

El consens econòmic apunta el fre que pot patir l'economia del Regne Unit, fins al possible punt d'entrar en un període de recessió. Un extrem que, en principi, no s'hauria de produir en altres economies. Aquesta situació tranquil·litza els inversors andorrans, ja que l'economia del Principat és més propera al mercat europeu que el britànic.

Informa: Marc Guadilla / Gemma Rial / Ana Alamán     Imatges: Marc Oferil / Jordi Seabra

Comparteix:

Sant Julià fa una enquesta a la llar de Lòria per millorar les activitats Preocupació als partits pel Brexit, els liberals demanen que s'aturin les negociacions amb la UE