- La junta de presidents decidirà aquest dimarts si corrobora la proposta per reformar el grup mixt. A grans trets, la reforma atorgaria a Josep Pintat la presidència del grup, substituint Pere López, el qual ocuparia el càrrec de president suplent. - La segona fase de les obres d´embelliment de l´avinguda Tarragona, que s´han iniciat aquest dilluns, quedaran enllestides al mes d´abril, segons ha avançat la cònsol major de la capital, Conxita Marsol. Entre altres millores, es crearà un carril bici i es mantindran els dos carrils de circulació en ambdós sentits. - Més de vint persones amb discapacitat encara tenen un contracte de baix rendiment. El Govern recorda que són contractacions il·legals i treballa perquè més empreses se sumin a les 10 que ja hi ha a la xarxa d´empreses inclusives. Aquest dilluns s´han incorporat tres més. - Els treballs de l´ampliació de l´escola andorrana de Santa Coloma comencen aquest estiu i s´allargaran per espai de 18 mesos. Es construiran 18 aules noves i s´aconseguirà reagrupar tots els estudiants del mateix sistema educatiu en un únic edifici. - Ha començat el judici pel cas BPA. L´arribada dels 25 acusats i els seus advocats ha causat una gran expectació. Fins a l´entrada de la sala, a Prada Casadet, s´ha apropat l´accionista majoritari de BPA, Higini Cierco, que ha saludat Joan Pau Miquel, el principal acusat en aquesta causa i a la resta dels seus excompanys. La vista ha començat amb la presentació de les qüestions prèvies.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Prop de la meitat dels establiments del Pas retolen en francès i no parlen català

  Noticies » Societat   11 de gener, 2018
www.andorradifusio.ad

Prop de la meitat dels establiments del Pas de la Casa tenen la retolació en francès i els seus empleats no parlen català. La majoria corresponen a supermercats i restaurants. Una situació que es vol començar a revertir amb el pla de dinamització lingüística que s'ha posat en marxa.

Al Pas de la Casa les xifres parlen per si soles i ho fan en francès. El 46% dels negocis es publiciten en la llengua de l'estat veí, un de cada quatre ho fa de manera mixta amb el català i només el 16% ho fa en la llengua que marca la llei.

´Fem el pas en català´ és la campanya que ha de servir per corregir aquests i altres incompliments de la norma. Per exemple, cal que les persones que atenen els negocis aprenguin i parlin català, ja que ara mateix la meitat no en té coneixements.

Aquest mes de gener un equip de Política Lingüística ha visitat diversos establiments amb l'objectiu de fer un retrat de la situació que viu el Pas en la matèria. El que compta és la intenció, i en aquest sentit, el 42% dels enquestats mostra interès en aprendre català i el 64%, en la nova campanya.

A partir de l'enquesta i les visites fetes a 187 establiments durant la primera fase, ara es continuarà amb una segona, que consistirà en la comunicació de les mancances detectades. Això serà un cop acabi la temporada d'hivern. En una tercera i última fase es comprovarà que s'hagin adequat a la normativa i així recuperar la llengua oficial en aquest nucli encampadà.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Arxiu RTVA