Aquest 13 de febrer la Unesco fa deu anys que commemora el Dia Mundial de la Ràdio. Ràdio Nacional d'Andorra ja té 30 anys de vida. Als anys noranta va ser la llavor de la televisió i juntament amb el web i les xarxes són els mitjans de comunicació públics que acompanyen la ciutadania en aquesta pandèmia.
L'organisme considera aquest mitjà de comunicació com el que més s'ha adaptat al pas del temps. Al Principat Ràdio Nacional d'Andorra, la pública, està en el seu any 31 de vida. Algunes d'aquelles primeres veus ens acompanyen a diari encara avui.
El locutor de l'"Ara i Aquí", Òscar Royo, recorda com ha canviat en aquests anys la manera de treballar. "Ara tot està informatitzat i prement un botó tot funciona a la primera". I aquesta capacitat d'adaptació i immediatesa ha estat clau per arribar a gairebé tota la població, en ser un dels vehicles de la informació oficial sobre la Covid-19.
"Molta gent que escoltava altres emisores, perquè tenia altres preferències, van connectar amb Ràdio Nacional d'Andorra perquè sabien que era l'únic mitjà de ràdio que els informava del que passava al seu lloc de residència", ha apuntat el director general d'RTVA, Xavi Mujal.
El lema que ha escollit la UNESCO per commemorar aquest dia mundial de la ràdio per desè any consecutiu és: Innovació, connexió i evolució.
A la nacional ja es repensen un futur on mancarà una de les seves veus més apreciades i valorades, la d'Àlex Lliteras. Un futur que Royo creu que serà "brillant, com sempre". "No desapareixerem perquè hi ha altres formats de ràdio".
En aquesta línia, el locutor del "Becaris", Xavi Albert, ha assenyalat que ja existeix "una manera diferent d'escoltar la ràdio, els podcasts", un format que ha reconegut que "a mi em supera". Amb tot, opina que "a la ràdio li queda molta vida".
Per la seva part, Mujal ha comentat que es tracta d'un mitjà "que està en continu desenvolupament i que es va adaptant a les condicions que es van donant".
Efectivament, la cançó dels Bugles no va ser gens profètica. El video no va matar la ràdio. O era la ràdio que matava el vídeo...?
Sigui com sigui el que queda clar és que "no ens ha aconseguit matar". "La ràdio ha sobreviscut i sobreviurà".
Informa: Sílvia Mestre
Imatge: Anna Romagosa-Pere Besolí-Kevin Ribeiro
Comparteix: