2024 s'estrena amb la pujada del salari mínim

www.andorradifusio.ad

Amb l'arribada de l'any nou el salari mínim s'incrementa fins als 1.376 euros mensuals, amb una pujada del 7%. També augmenten un 4,2% les tarifes de FEDA.

El 2024 suposarà un augment dels ingressos dels que perceben el salari mínim interprofessional. Queda en 1.376 euros mensuals, uns 90 euros més que l'any passat. A més, l'executiu ha decretat que s'apugi l'IPC dels que perceben entre el salari mínim i el mitjà, al voltant de 2.380 euros.

D'altra banda, hi haurà una pujada del 4,2% de les tarifes de FEDA. On també s'inclouen les dels carregadors de vehicles elèctrics a la via pública. Així ho han decidit els operadors incloent-hi la societat pública. En aquest cas desapareix la primera mitja hora gratuïta que oferien algunes empreses. L'augment és més suau que el del 2023, on hi va haver pujades del 8% per a les cases i un 17% per a les empreses.

La major part dels lloguers es mantenen gràcies a l'aplicació de la llei de mesures d'estímul del mercat d'habitatge. Això sí, els arrendaments que estiguin per sota dels 8 euros el metre quadrat aniran a l'alça. Els contractes que paguen rendes entre 7 i 8 euros el metre quadrat tindrien una pujada del 4%. Els que van de la franja de 6 a 7 euros només se'ls repercutiria l'IPC i els inferiors a aquestes xifres, la inflació més el 4%.

Alguns comuns com el d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany han acordat que seran els nous cònsols i consellers els que decidiran com queden els preus públics. L'excepció és Encamp, on la majoria dels serveis costarà un 5,5% més. Exceptuant els que es consideren necessaris per disminuir les tensions de les economies familiars, com escoles bressol i serveis d'infància, on es mantenen els imports de l'any passat.

Informa: Redacció

Comparteix:

L'acord d'associació, un desafiament per a la CASS  Any nou ple de seqüeles a la gran pantalla