Dues persones transgènere denuncien assetjament laboral i discriminació

www.andorradifusio.ad

L'àrea d'Igualtat ha resolt dos casos d'assetjament i de discriminació laboral per motius d'identitat de gènere, concretament, contra dues persones transgènere. La cap de l'àrea, Mireia Porras, ha explicat que l'any passat dues persones transgènere van exposar el seu cas: l'una no trobava feina per aquesta qüestió; l'altra patia assetjament al lloc de treball. 

Des que es va posar en marxa el servei d'Igualtat, el 2016, s'han detectat dues situacions de discriminació en l'àmbit laboral a persones del col·lectiu LGTBIQ. En aquests casos actualment no es pot aplicar cap sanció administrativa, una mancança que es resoldrà amb la llei d'igualtat. "Un cop tinguem la llei aprovada (en les pròximes setmanes l'entrarem a tràmit parlamentari) ja disposarem dels instruments oportuns per poder sancionar per la via administrativa des del ministeri aquelles empreses i persones que cometin actes discriminatoris", avança el ministre Xavier Espot.

Des de l'associació Som com Som valoren les millores que en els darrers anys s'han aplicat per donar més visibilitat al col·lectiu LGTBIQ i reforçar els seus drets. "Si aquests informes s'haguessin emès fa potser cinc anys, haguèssim tret pitjor nota. Crec que hem de continuar desplegant i implementant aquestes recomanacions que ens venen en la modificació de la Funció Pública o la llei del cos d'ensenyament i, sobretot, treballant per la llei d'igualtat i pels reglaments que se'n puguin desprendre", demana Carles Perea. Andorra treu una bona nota mitjana pel que fa als drets del col·lectiu, si bé s'apunten millores que podrien millorar-la, com ara que les lleis de la funció pública i del cos educatiu incloguin la protecció per la no discriminació per raons de sexe.

Andorra treu bona nota en drets del col·lectiu LGTBIQ però encara es recomanen millores

Andorra treu bona nota en l'àmbit dels drets del col·lectiu LGTBIQ. Ho apunten tres informes del Consell d'Europa i la Unesco. Tot i això, es recomanen millores legislatives per reforçar-los.Els informes avaluen els mecanismes que cada país aplica per evitar la discriminació de les persones LGTBIQ. Per exemple, l'informe Gale, promogut per la Unesco, reuneix informació de les accions per erradicar la fòbia a aquest col·lectiu. En aquest cas, Andorra se situa el 10è de 49 països analitzats. L'informe Yglyo se centra en polítiques inclusives per aquest col·lectiu.

Informa: Joan A. Sarmiento/Agència ANA
Imatges: Marta Paixà

Comparteix:

Salut reforçarà el protocol de galteres després de detectar 17 casos des de gener Joan Besolí no reconeix la jurisdicció espanyola i es nega a declarar