L'art com a via per obrir-se al món

www.andorradifusio.ad

Al museu d'art de Xarjah es desenvolupa gran part del festival d'arts islàmiques, un espai per a la contemporaneïtat i que busca nous horitzons culturals per dialogar amb una cultura conservadora marcada per l'islam.

Cadascuna de la quarantena d'obres que es troba al museu d'art de Xarjah és un horitzó.

L'Artista nord-americà Jeff Sanders explica com ha treballat el tema a través de peces de Lego. "N'hi ha 600 milions al món i mai s'havia treballat un disseny islàmic amb Lego".

L'egipci Amr Fekry posa en relleu que "els ornaments islàmics es basen molt en plantes i geometria" i ho va volgut transmetre "d'una manera orgànica i viva començant per la llum i la foscos de la natura i el seu moviment".

André Zignatto és un artista brasiler que va pensar "en la idea d'horitzó creant una massa negra i fosca on la gent pot endinsar-se per parlar de la fe".

El colombià Mario Rodríguez ve amb dos artistes més instal·lats a Barcelona, Franco Méndez i Chechu Pajares, per parlar de l'espiritualita del territori i l'ànima amb la peça 'Pells del desert'.

Per a Rodríguez, la idea d'horitzó i la temàtica del seu projecte "s'acosta al paisatge, al territori i a aquest punt de connexió entre terrenal i celestial".

Per a molts dels artistes que treballen aspectes similars de la cultura àrab és un lloc per sentir-se identificats. Per a d'altres és una manera de dialogar amb un país que es troba entre l'aspecte més conservador i la voluntat d'obrir-se a noves cultures.

L'artista Liliana González diu sentir-se "com a casa" i reconèixer certes similituds que li provoquen un sentiment de pertinença. "Em sento en comunió amb aquest lloc", declara.

L'espanyol Diego Moya posa en relleu la combinació d'obres molt modernes i actuals amb d'altres amb conceptes tradicionals de l'islam que volen contrastar".

El representant d'Andorra, Ahmed Keshta, veu "que hi ha gent que fa el mateix que jo i m'alegra".

És així com aquest emirat àrab s'obre al món a partir de nous horitzons que venen d'arreu i que aquí es troben per parlar el mateix llenguatge.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Anna Ginestà

Comparteix:

Albert Salvadó: "M'he adonat que l'únic que hem de fer és lluitar a favor de la vida" Ahmed Keshta, molt satisfet per l'acollida de la seva obra als Emirats Àrabs