La conservació dels continguts de les xarxes socials, gran repte dels arxivadors audiovisuals

www.andorradifusio.ad

Aquest dilluns, Andorra ha acollit la trobada anual de l'Observatori d'Arxius i Televisions Locals. A la reunió s'han donat cita prop d'una trentena de professionals del sector d'arreu de Catalunya i del país. Comptar amb més recursos, millorar les eines i trobar una solució per poder arxivar els continguts de les xarxes són els principals reptes per al futur.

Preservar els arxius audiovisuals, fer-ne una gestió adequada, trobar solucions i prendre les decisions adequades per millorar la seva conservació són algunes de les funcions que té l'Observatori d'Arxius i Televisions Locals. Creat l'any 2007, l'observatori celebra cada any una trobada entre professionals dels arxius per tal de posar en comú els seus coneixements i mètodes. "Hem creat tot el tema de metadades, de descripció del material, per garantir el seu ús, la seva reutilització i conservació per les generacions futures", explica la directora de l'Arxiu Nacional d'Andorra, Susanna Vela.

La irrupció de les xarxes socials i la digitalització dels mitjans han obligat els professionals a haver de trobar solucions en la seva manera de gestionar els arxius per tal d'adaptar-se als canvis que ha patit el sector audiovisual en els darrers anys. "El més important és el tema de les xarxes socials i el material que s'hi genera des d'un punt de vista professional. És un material que no conserva ningú i que d'aquí a uns anys en voldrem parlar i no el tindrem", adverteix la cap del departament de documentació de TV3 i Catalunya Ràdio Montse Català.

Ràdio i Televisió d'Andorra no és una excepció i, per tal de preservar el seu patrimoni audiovisual, format per més de 70.000 hores de gravació, el departament d'arxiu treballa des del 2015 en la seva digitalització. "La reutilització és molt important, però el valor històric d'unes imatges que només tenim nosaltres és el que més hem de tenir en compte", insisteix la responsable de l'Arxiu d'RTVA, Marta Pérez.

Els professionals han coincidit a destacar la necessitat de disposar de més recursos i dotar-se d'eines que els puguin facilitar una feina laboriosa, que s'ha accentuat encara més amb l'evolució de la tecnologia.

Informa: Hèctor Romance
Imatges: Vicente Bellot / Jordi Seabra

Comparteix:

Ja es poden presentar les propostes per a la cançó de Nadal de RTVA Detenen un home per fer contractes falsos de lloguer