El jutge de l´Audiència nacional espanyola Pablo Ruz cursarà una nova comissió rogatòria a la justícia andorrana pel ´cas Pujol´. La petició estaria motivada per una transacció de 2,4 milions d´euros feta per Jordi Pujol Ferrusola a l´agost. D´altra banda, Ruz ha citat per al 12 de novembre onze persones que haurien col·laborat en les activitats que s´investiguen del fill gran de l´expresident català.  -  Es tracta de malària. Aquests són els resultats de les anàlisis fetes al pacient armeni sospitós d´haver estat en contacte amb el virus. Per tant, tal com ja es preveia, se li continuarà aplicant el tractament per a la malària. Se seguirà molt pendent de l´evolució i se li faran noves anàlisis en les properes hores per tenir la confirmació definitiva del negatiu.  -  Joan Carchat compta les hores per a la primera participació en una prova del Mundial de ral·lis, el Catalunya-Costa Daurada. Per a l´ordinenc serà la culminació a una trajectòria meteòrica, que va començar fa tot just 5 anys al Volant RACC. El repte de Carchat serà completar les quatre jornades de competició que arrencaran demà.  -  El Sindicat de Funcionaris de Duana ha canviat la vaga de zel que tenia previst dur a terme per una vaga de dues hores. D´aquesta manera vol protestar contra la llei de reforma dels complements de pensió dels funcionaris. La vaga es farà des de les 10 del matí a migdia aquest dijous i divendres.   -  La majoria dels usuaris del centre sociosanitari el Cedre estan igual o pitjor que abans de la fusió amb el Solà d´Enclar. Així ho reflecteix una enquesta elaborada pel CRES per avaluar el grau de satisfacció dels residents, els familiars i els treballadors. L´enquesta posa en relleu les tensions laborals suscitades per la reagrupació a causa dels torns i la manca de personal, qüestions que han repercutit en la valoració de l´atenció dels residents.  -  

DA regularà les adopcions per part de parelles homosexuals

DA presentarà demà una proposició de llei alternativa per regular les unions entre parelles del mateix sexe, que no s'anomenaran matrimonis. Ho farà el mateix dia que votarà en contra de la proposició de llei del PS per regular els matrimonis homosexuals. La consellera general demòcrata Sílvia Riva ha explicat que la seva fórmula dirà explícitament que els gais podran adoptar.

La majoria demòcrata votarà demà negativament en sessió de Consell General la presa en consideració de la proposta del PS per regular el matrimoni entre parelles del mateix sexe.

Demà mateix, però, serà el dia triat perquè DA presenti el text alternatiu per regular aquesta qüestió. La consellera general Sílvia Riva justifica que no s'anomenin matrimonis per acontentar les diferents sensibilitats de DA i es decideixi per la designació unions civils.

La fórmula regularà les adopcions entre parelles del mateix sexe i permetrà l'adopció a un membre, i que l'altre faci posteriorment la petició de paternitat.

“Aquesta fòrmula permetrà seguir tenint uns drets i al mateix temps es diu obertament en el text que ells podran adoptar. Que amb la proposicó socialdemòcrata, això no queda clar”, afirma Riva.

La consellera general socialdemòcrata Rosa Gili, tot i que lamenta que no es prengui en consideració la seva proposició de llei, està satisfeta que s'hagi reobert el debat entre la majoria taronja, que ha desembocat en la necessitat de regular les unions homosexuals.

“Mai hem estat prlant d’un matrimoni eclesiàstic, sempre civil. Per tant entenem que no hi ha d’haver cap col•lisió amb l’esglèsia. És una pena perquè considerem que això serà una discriminació”, lamenta Gili.

Mentre que Rosa Gili considera que no dir-ne matrimoni, com a Espanya i França, és discriminatori, la consellera demòcrata Sílvia Riva assenyala la voluntat d'igualar drets i posa com a exemple la llei de successions que defensarà demà al Consell General.

Informa: Xavi Palma