El cap de Govern, Antoni Martí, ha rebut el nou ambaixador d´Espanya, Manuel Montobbio, que substitueix Alberto Moreno. El nou model de relació d´Andorra amb la Unió Europea i el paper d´Espanya en aquesta negociació també han estat abordats pel cap de Govern i l´ambaixador.  -  Aquest dimarts ha començat el muntatge de la nòria mòbil més gran d´Europa que estarà instal·lada a Escaldes-Engordany fins passat Nadal. Són 70 metres d´altura, que equivalen a un edifici de 23 pisos amb 42 cabines tancades i climatitzades, i pesa 600 tones. Començarà a funcionar a partir del 8 d´agost. Tindrà un preu de 7 euros per viatge.  -  El president del grup parlamentari demòcrata diu que els propers mesos el Consell haurà d´estudiar nomborses i impoortants lleis pel país. Ladislau Baró, que fa un bon balanç de la feina feta, destaca el que queda per fer, amb textos legals com la llei de bases d´ordenament tributari, que hauria de completar el marc fiscal, la llei del joc o els canvis en els complements de jubilació dels funcionaris.  -  El PS ha enviat als Coprínceps una carta acompanyada d´un informe que han elaborat sobre la llei de patrimoni cultural. En la missiva, els socialdemòcrates parlen de possibles inconstitucionalitats. Afegeixen que poden adreçar-se al Tribunal competent per sol·licitar un dictamen previ de constitucionalitat de la llei del patrimoni cultural.  -  El Govern ha presentat el reglament de l´IRPF. Segons ha explicat el director de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, s´ha adoptat un sistema simplificat de cobrament. Les empreses faran la retenció de l´IRPF dels treballadors. Aquests hauran de declarar al departament de Tributs i Fronteres quines deduccions se´ls pot aplicar i quin és l´import a fer efectiu.  -  

DA regularà les adopcions per part de parelles homosexuals

DA presentarà demà una proposició de llei alternativa per regular les unions entre parelles del mateix sexe, que no s'anomenaran matrimonis. Ho farà el mateix dia que votarà en contra de la proposició de llei del PS per regular els matrimonis homosexuals. La consellera general demòcrata Sílvia Riva ha explicat que la seva fórmula dirà explícitament que els gais podran adoptar.

La majoria demòcrata votarà demà negativament en sessió de Consell General la presa en consideració de la proposta del PS per regular el matrimoni entre parelles del mateix sexe.

Demà mateix, però, serà el dia triat perquè DA presenti el text alternatiu per regular aquesta qüestió. La consellera general Sílvia Riva justifica que no s'anomenin matrimonis per acontentar les diferents sensibilitats de DA i es decideixi per la designació unions civils.

La fórmula regularà les adopcions entre parelles del mateix sexe i permetrà l'adopció a un membre, i que l'altre faci posteriorment la petició de paternitat.

“Aquesta fòrmula permetrà seguir tenint uns drets i al mateix temps es diu obertament en el text que ells podran adoptar. Que amb la proposicó socialdemòcrata, això no queda clar”, afirma Riva.

La consellera general socialdemòcrata Rosa Gili, tot i que lamenta que no es prengui en consideració la seva proposició de llei, està satisfeta que s'hagi reobert el debat entre la majoria taronja, que ha desembocat en la necessitat de regular les unions homosexuals.

“Mai hem estat prlant d’un matrimoni eclesiàstic, sempre civil. Per tant entenem que no hi ha d’haver cap col•lisió amb l’esglèsia. És una pena perquè considerem que això serà una discriminació”, lamenta Gili.

Mentre que Rosa Gili considera que no dir-ne matrimoni, com a Espanya i França, és discriminatori, la consellera demòcrata Sílvia Riva assenyala la voluntat d'igualar drets i posa com a exemple la llei de successions que defensarà demà al Consell General.

Informa: Xavi Palma