L´agència de mesura de riscos Fitch ha rebaixat el grau de qualificació a llarg termini del deute dels bancs andorrans. En l´última avaluació, a finals de març, Andbank, Crèdit Andorrà i MoraBanc tenien un A-. Fitch, però, ja va advertir que el nivell podia davallar com a conseqüència de la crisi a Banca Privada d´Andorra.  -  Aquest cap de setmana arriba una nova edició de la prova andorrana al Campionat del Món de Trial. Avui, la Federació Andorrana ha aprofitat per presentar els pilots candidats a la victòria final. Entre ells, Toni Bou, que no només l´ha guanyat en més d´una ocasió, sinó que aquesta vegada competirà com a resident.  -  D´aquí a final de mandat, el comú d´Encamp hauria de prendre una decisió sobre la possibilitat de vendre les accions que té a la societat SAETDE. Així almenys ho ha assegurat el cònsol major, Jordi Mas, durant la sessió tradicional de comú celebrada al Pas de la Casa.  -  Els treballadors de BPA volen compromisos per escrit de l´AREB. La propera reunió, la setmana vinent, ha de servir per començar a concretar les qüestions laborals que els treballadors volen que estiguin sobre paper i signades abans de la venda del banc. Les diferències, per exemple, en els dies d´indemnització als acomiadats són més que notables.  -  Jordi Alcobé ha presentat davant la comissió legislativa les prioritats del seu ministeri. L´heliport ha estat un dels temes centrals, com també l´estació d´autobusos i canvis en les línies actuals per fer el sistema més funcional. Alcobé ha dit també que es vol crear un organisme que reguli el sector aeronàutic.  -  

DA regularà les adopcions per part de parelles homosexuals

DA presentarà demà una proposició de llei alternativa per regular les unions entre parelles del mateix sexe, que no s'anomenaran matrimonis. Ho farà el mateix dia que votarà en contra de la proposició de llei del PS per regular els matrimonis homosexuals. La consellera general demòcrata Sílvia Riva ha explicat que la seva fórmula dirà explícitament que els gais podran adoptar.

La majoria demòcrata votarà demà negativament en sessió de Consell General la presa en consideració de la proposta del PS per regular el matrimoni entre parelles del mateix sexe.

Demà mateix, però, serà el dia triat perquè DA presenti el text alternatiu per regular aquesta qüestió. La consellera general Sílvia Riva justifica que no s'anomenin matrimonis per acontentar les diferents sensibilitats de DA i es decideixi per la designació unions civils.

La fórmula regularà les adopcions entre parelles del mateix sexe i permetrà l'adopció a un membre, i que l'altre faci posteriorment la petició de paternitat.

“Aquesta fòrmula permetrà seguir tenint uns drets i al mateix temps es diu obertament en el text que ells podran adoptar. Que amb la proposicó socialdemòcrata, això no queda clar”, afirma Riva.

La consellera general socialdemòcrata Rosa Gili, tot i que lamenta que no es prengui en consideració la seva proposició de llei, està satisfeta que s'hagi reobert el debat entre la majoria taronja, que ha desembocat en la necessitat de regular les unions homosexuals.

“Mai hem estat prlant d’un matrimoni eclesiàstic, sempre civil. Per tant entenem que no hi ha d’haver cap col•lisió amb l’esglèsia. És una pena perquè considerem que això serà una discriminació”, lamenta Gili.

Mentre que Rosa Gili considera que no dir-ne matrimoni, com a Espanya i França, és discriminatori, la consellera demòcrata Sílvia Riva assenyala la voluntat d'igualar drets i posa com a exemple la llei de successions que defensarà demà al Consell General.

Informa: Xavi Palma