Arribar al segle de vida és molt difícil. Edward Allcard, resident anglès a la Massana, avui fa 100 anys. El secret per aconseguir ser centenari és, segons ell, cuidar-se fins als 98. El camí cap als 100, aleshores, és més fàcil. Ho ha celebrat en família, acabada d´arribar des del Canadà i Anglaterra. També, amb la felicitació personal de la mateixa reina del Regne Unit.  -  La nova rotonda de la sortida nord d´Escaldes-Engordany ja és una realitat. Ha entrat en funcionament aquest vespre, després d´anys de construcció. La seva finalitat a llarg termini és permetre l´entrada a un nou vial, però ara per ara només serveix per poder canviar de direcció.  -  La selecció de rugbi ja és a Xipre per jugar demà al migdia el segon partit de la Copa d´Europa de Nacions. Jeannot Martinho viatja amb moltes baixes, sobretot entre els davanters. El partit es jugarà a la una de la tarda i serà retransmès en directe per RNA i es podra seguir també per andorradifusió.ad  -  Els comerços i les zones comercials treballen per tenir-ho tot a punt perquè dissabte comenci l´Andorra Shopping Festival. Durant més de dues setmanes hi haurà concerts i animacions al carrer, i aquest dissabte les botigues tancaran a mitjanit. De moment, coincidint amb l´inici del Shopping Festival els hotels ja tenen un 60% d´ocupació, una xifra que s´espera que millori a última hora.  -  El cap de Govern veu legítima la protesta dels funcionaris al Consell General. Tot i les escridassades, Antoni Martí ha defensat la necessitat de regular els complements de jubilació de la funció pública. El cap de Govern explica que el pressupost 2015 preveu, per primer cop, una partida de 4 milions i mig per aprovisionar el fons de pensió. L´oposició ha criticat durament la llei.  -  

DA regularà les adopcions per part de parelles homosexuals

DA presentarà demà una proposició de llei alternativa per regular les unions entre parelles del mateix sexe, que no s'anomenaran matrimonis. Ho farà el mateix dia que votarà en contra de la proposició de llei del PS per regular els matrimonis homosexuals. La consellera general demòcrata Sílvia Riva ha explicat que la seva fórmula dirà explícitament que els gais podran adoptar.

La majoria demòcrata votarà demà negativament en sessió de Consell General la presa en consideració de la proposta del PS per regular el matrimoni entre parelles del mateix sexe.

Demà mateix, però, serà el dia triat perquè DA presenti el text alternatiu per regular aquesta qüestió. La consellera general Sílvia Riva justifica que no s'anomenin matrimonis per acontentar les diferents sensibilitats de DA i es decideixi per la designació unions civils.

La fórmula regularà les adopcions entre parelles del mateix sexe i permetrà l'adopció a un membre, i que l'altre faci posteriorment la petició de paternitat.

“Aquesta fòrmula permetrà seguir tenint uns drets i al mateix temps es diu obertament en el text que ells podran adoptar. Que amb la proposicó socialdemòcrata, això no queda clar”, afirma Riva.

La consellera general socialdemòcrata Rosa Gili, tot i que lamenta que no es prengui en consideració la seva proposició de llei, està satisfeta que s'hagi reobert el debat entre la majoria taronja, que ha desembocat en la necessitat de regular les unions homosexuals.

“Mai hem estat prlant d’un matrimoni eclesiàstic, sempre civil. Per tant entenem que no hi ha d’haver cap col•lisió amb l’esglèsia. És una pena perquè considerem que això serà una discriminació”, lamenta Gili.

Mentre que Rosa Gili considera que no dir-ne matrimoni, com a Espanya i França, és discriminatori, la consellera demòcrata Sílvia Riva assenyala la voluntat d'igualar drets i posa com a exemple la llei de successions que defensarà demà al Consell General.

Informa: Xavi Palma