L'IRPF entrarà en vigor l'1 de gener del 2015

www.andorradifusio.ad

Sessió històrica al Consell General. Per primer cop a Andorra s'ha votat i aprovat la implantació de l'IRPF, amb el qual es tanca el marc fiscal. L'impost entrarà en vigor l'1 de gener del 2015 i gravarà les rendes generals i les de l'estalvi. En el primer cas, s'estableix un mínim exempt de 24.000 euros i, en el segon, de 3.000 euros. El tipus nominal és del 10% i té una bonificació del 50% per a les rendes generals d´entre 24.000 i 40.000 euros.

La llei de l´IRPF estableix que a partir de l´1 de gener del 2015 han de tributar totes aquelles rendes generals superiors als 24.000 euros, que és el mínim exempt. Això vol dir salaris superiors als 24.000 euros nets, així com les rendes procedents d´activitats econòmiques i les rendes de capital immobiliari que superin aquesta xifra.

El tipus nominal de l´impost és del 10%, si bé entre 24.000 i 40.000 euros aquestes rendes gaudiran d´una bonificació del 50%. La llei també preveu deduccions per càrregues familiars, per plans de pensió o per inversions en l´habitatge habitual. També es graven les rendes de l´estalvi, és a dir, els rendiments dels estalvis bancaris i els actius financers. Aquestes rendes tenen un mínim exempt de 3.000 euros. No es graven, en canvi, els dividends de les societats andorranes.

En el cas dels assalariats que tributin, hauran d´aportar a l´Agència Tributària les dades necessàries perquè aquesta calculi quin tipus han de pagar. La liquidació, però, es farà a través de la CASS.

L´IRPF l´hauran de pagar totes les persones que resideixin fiscalment a Andorra. Es gravaran tant les rendes generades en territori andorrà com les que siguin de font estrangera.

Pel que fa als residents passius, els tres primers anys de vigència de l'impost se'ls dóna la possibilitat de pagar un forfet anual de 30.000 euros i quedar exempts de pagar el tribut.

Informa: Andrés González-Nandín

Comparteix:

Filloy celebra que el pla Renova s'ampliï a tota mena d'edificis Crítics amb la postura dels sindicats contra l'IRPF