El Comapedrosa esdevé un terreny d'estudi pels efectes del canvi climàtic

www.andorradifusio.ad
El Comapedrosa s´ha convertit en camp base per a un estudi d’espècies d’animals i la seva evolució amb el canvi climàtic que compta amb fons europeus. Una exposició al Centre d´interpretació del parc recull les particularitat de les que hi trobem ara com la serenalla pallaresa podria desaparèixer si continua augmentant la temperatura.
"El més extrem d´un país: la vida salvatge al Comapedrosa" és una exposició que pretén apropar les espècies animals que hi habiten, i entre ells una de molt valuosa per l´estudi sobre el canvi climàtic, la serenalla pallaresa, que adapta la seva temperatura a l´ambient i si aquesta puja podria desaparèixer "perque quedarà aíllada als pics", explica el director científic d' Ectopyr Andorra, Marc Mossol.

Els animals es mouen amb els canvis de clima i això és el que vol recollir en aquest estudi. A banda de col·locar diferents sondes de temperatura, els registres de les quals es podran valorar l´any vinent, el projecte que es desenvolupa entre França, Espanya i Andorra també estudia la concentració d´hidrogen radioactiu de l´aigua que les ha format.

L'objectiu de l'estudi és "poder preveure com es distribuiran les espècies de diferents tipus u dinar una eina de gestió als dirigents polítics i tècnics que s'ocupen dels parcs".

De moment en els propers dos anys i potser més el CIC, a Arinsal, es convertirà en espai de xerrades i intercanvi per a aquells estudiosos que vulguin saber més sobre el projecte.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Xavi Fajardo

Comparteix:

El Govern disposarà dels informes sobre la ubicació i les trajectòries d'enlairament de l'heliport al setembre Joss Stone canta en català amb Lluís Cartes el seu darrer tema "Diuen, diuen..."