Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Els impostos i el dèficit centren el debat a la totalitat del pressupost 2018

www.andorradifusio.ad

Els impostos centren el debat del pressupost 2018. L'oposició critica que l'increment dels ingressos no s'ha traduït en una reducció del dèficit suficient. El Govern, que preveu que els ingressos segueixin creixent, defensa els canvis en l'impost de societats perquè totes les empreses paguin.

Aquest dijous ha tingut lloc al Consell General el debat a la totalitat del pressupost 2018. L'oposició, que ha presentat tres esmenes a la totalitat, ha posat en dubte el model econòmic de DA. 

El dèficit del pressupost 2018 és de 25 milions d'euros i la depesa, de 450 milions. Els liberals creuen que és massa elevat, tenint en compte l'increment dels ingressos pels impostos. "Des del 2011 fins ara, mil milions més en ingressos, en base a les seves liquidacion", recordava el president del grup liberal, Jordi Gallardo.

Els consellers del grup mixt, Víctor Naudi i Pere López, han criticat que precisament l'increment dels ingressos sigui per la recaptació de l'IRPF, és a dir, de l'impost als treballadors i, per contra, caigui la recaptació de l'impost de societats; és a dir, a les empreses. El Govern ha admès errors en l'aplicació d'aquest impost. "Empreses que acaben tenint beneficis i que, per tant, acaben generant una quota de liquidació positiva, aplicades les deduccions, aconsegueixen no pagar res", reconeix el ministre de Finances, Jordi Cinca.

Unió Laurediana i Ciutadans Compromesos temen que el que consideren mala gestió s'acabi traduint en més pressió fiscal o retallades. La majoria de l'oposició s'ha mostrat en contra que DA gasti cada vegada més diners en personal i carreteres, ja que consideren que es fa amb finalitats electoralistes "amb l'oficina de col·locació a tota marxa, no només al Govern, sinó a FEDA, a l'STA, a CTRASA, l'AREB, el SAAS, el Consell Regulador del Joc...", criticava el socialdemòcrata Pere López.

Les esmenes a la totalitat de l'oposició han estat tombades pels vots en contra dels demòcrates. Ara, doncs, començarà el treball en comissió, amb 200 esmenes parcials sobre la taula.  

Informa: Laia Ferré Marot
Imatges: Anna Ginestà

Comparteix: