El Regne Unit decideix marxar de la Unió Europea

El Regne Unit ha decidit anar-se'n de la Unió Europea.

El Regne Unit ha decidit anar-se'n de la Unió Europea. Ha estat en un referèndum en què han votat més de 33 milions de persones i que s'ha decidit per un ajustat 48 a 52%. Ja hi ha, a més, conseqüències directes, David Cameron ha anunciat la seva dimissió ordenada.

S'havia projectat com un referèndum amb resultats ajustats i així ha acabat essent: gairebé un 52% dels britànics han votat l'opció del Brexit, és a dir, la d'abandonar la Unió Europea. Els resultats han estat bona part de la nit, quan s'ha fet el recompte, frec a frec. A la ciutat de Londres, a Escòcia o a Irlanda del Nord, per exemple, ha guanyat majoritàriament el sí. Però la majoria és la que és i David Cameron, primer ministre, ha acceptat els resultats a primera hora del matí. Ha anunciat que renunciarà al càrrec en les properes setmanes: s'ha donat marge fins a l'octubre per deixar el 10 de Downing Street. Considera que ha de ser un altre primer ministre el que guiï el Regne Unit en el procés d'abandonar la Unió, però assegura que vol donar estabilitat fins que aquest ocupi el càrrec.

El resultat del referèndum ha sorprès també bona part dels residents britànics al Principat. Un resultat, però, que en tots els casos valoren com una exhibició de democràcia i llibertat. Creuen, això sí, que l'aplicació de l'article 50 del Tractat de la Unió Europea, que regula el procediment de retirada d'un país membre, trigarà un temps i que per tant tindran certa estabilitat.

És la opinió d'un dels residents britànic al país, Douglas Pate, que ha assegurat que "es queda tranquil durant un parell d'anys perquè no hi ha canvis legals fins que no passi tot el procès de l'article 50". Pate també ha afegit que caldrà veure si "els britànics comencen a perdre feina o si serà més difícil viatjar", però amb la certesa que en dos anys "no hi haurà canvis".

La comunitat britànica remarca que el procés és ara desconegut, per l´absència d´un model o d´una experiència anterior. També asseguren que s'obren moltes portes a nivell econòmic, per tal d´establir relacions amb altres potencies mundials fora d´Europa, com els Estats Units, la Xina o el Japó.

Informa: Judit Pedrós / Marc Guadilla Imatges: Marc Oferil / Agències

Comparteix:

Robatori a un restaurant de Bonaventura Riberaygua Tres incendis de rellevància la revetlla de Sant Joan