Els avenços andorrans en renovables, també presents a la City Science Summit

www.andorradifusio.ad

El congrés de la City Science Summit que se celebra al Principat ofereix l'oportunitat de presentar a investigadors d'arreu del món idees innovadores relacionades amb la ciència i les ciutats. Entre els ponents han participat tres andorrans que han pogut exposar els seus projectes que tenen com a objectiu integrar les energies renovables.

Durant dos dies Escaldes-Engordany és l´epicentre de la ciència de la ciutat, que té com a objectiu compartir innovacions tecnològiques que ajudin a planificar millor el futur de les ciutats.

El congrés, que és bianual, reuneix investigadors d´arreu del món que comparteixen durant uns minuts les seves idees. Entre els vint ponents hi ha hagut participació andorrana. El director de l'Observatori de la Sostenibilitat, Marc Pons, per exemple, explica que presentaran el projecte de producció d'energia solar a cobertes, perquè "la ciutadania és, justament, un agent de canvi primordial per fer aquesta transició energètica". Núria Macià, la coordinadora i investigadora de projectes de la Fundació Actua Tech, per la seva banda, explica el projecte d'instal·lar sensors a una escola. "Entendre què és un sensor, per a què serveix, com aquestes mesures poden tenir una influència sobre el seu rendiment, la seva emoció, el seu estat", detalla.

Millorar i transformar les xarxes elèctriques de les ciutats és un dels grans reptes pel futur, ja que aquestes representen una part molt important de les emissions. El director general de FEDA, Albert Moles, avança que "el full de ruta és desplegar energia solar, desplegar bateries, gestionar la xarxa... Passarem de grans xarxes a molt més petites, molt més autoconsum i molta energia renovable. El repte que hi ha darrere d'això és el canvi climàtic", reitera.

El congrés ha servit també per refermar la idea que Andorra, per les seves característiques, és un escenari propici pel desenvolupament tecnològic.

Ho explica el director de la Fundació Actua Tech, Yann Baucis: "Andorra té unes caracterísitques particulars que fan que sigui propens per poder ser un país laboratori, on s'acullen empreses, de dinamisme, on hi ha un sector privat que està forçant la màquina".

Compartir idees, emprendre col·laboracions o establir noves sinergies són alguns dels objectius de la trobada, que s´ha completat el darrer dia amb taules de treball entre els investigadors.

Informa: Hèctor Romance
Imatges: Xavi Fajardo

Comparteix:

La neu torna a emblanquinar l'alta muntanya Estrenes: Kathryn Bigelow explora el conflicte racial tornant al "Detroit" dels 60