Els robots, com a teràpia per als nens autistes

www.andorradifusio.ad

Teràpies 2.0 per a nens amb trastorns de l´espectre autista. És la nova aposta del Servei Andorra d´Atenció Sanitària, l´Associació AUTEA i Andorobots, que pretén millorar les habilitats socials d'infants d'entre 7 i 9 anys que el pateixen.

Cinc nens, com el Santi o l´Arnau, van cada dimarts a l´hospital per assistir a una teràpia per a millorar les habilitats comunicatives. Els espera la Sílvia, la seva psicòloga, però ho fa amb un acompanyant molt especial, el NAO, un robot que els ajuda a obrir-se una mica més. Fins i tot, per adquirir habilitats per jugar, de comunicació, per identificar emocions o per conversar, com ha detallat la psicòloga Sílvia Pascal.

El robot els explica històries, balla amb ells i fins i tot els pregunta com han passat el dia. Tot i que encara és aviat per valorar els resultats, ja s'han notat alguns efectes positius en els infants.Pascal explica que els nens "es contenen més i aguanten més l'espera". També han notat "que hi ha hagut una cohesió grupal molt forta, els nens vénen contents i s'han fet amics", així que "la motivació i la sensació de pertànyer a un grup, la tenen". 

És la primera teràpia grupal de la qual els organitzadors tenen constància. Consta de 14 sessions, 7 amb l'acompanyament del robot. En cap cas és un substitut dels terapeutes, però té característiques impossibles de trobar en humans.

Jordi Fernández, d'Andorobots, insisteix que els robots no jutgen, reaccionen de la mateixa manera davant les emocions dels nens i mai no es cansa de jugar amb ells, unes característiques ideals per al cas.

A partir d'ara, els organitzadors analitzaran els resultats obtinguts en aquestes proves i valoraran si l'ús d'aquest mecanisme pot ajudar molts més nens que pateixen transtorns d'aquest tipus.

Informa: Jara Laliena      Imatges: Josep M. Garcia

Comparteix:

SDP demana al Govern que prioritzi mesures socials arran de l'enquesta del CRES Matthew Gentzkow guanya la quarta edició del premi Calvó Armengol