L'allau que va espantar tot el Pirineu, a exposició a la Closeta

www.andorradifusio.ad

El 8 de febrer del 1996 es va desencadenar, a la zona de les Fonts, una de les allaus en zona habitada més gran d'Europa. Les causes i les conseqüències d'aquest fenomen s'expliquen a través de material gràfic en una exposició organitzada per l'Institut d'Estudis Andorrans.

La catàstrofe no va causar cap víctima mortal perquè els més de 300 veïns van ser evacuats a temps, però això sí, va deixar la zona completament sepultada i va causar nombrosos danys materials en edificis, el peu del telecadira i en vehicles. L'exposició ''L'allau d'Arinsal'' és un recull de diverses imatges d'aquell fenomen.

"Va ser un episodi molt extraordinari", recorda el director de l'Observatori de la Sostenibilitat, Marc Pons. Explica que allaus d'aquestes dimensions són molt poc freqüents a la regió pirinenca i, de fet, és "una de les més sifnificatives a Europa", per l'afectació que va tenir sobre part del nucli urbà d'Arinsal.

L'exposició proposa, a més, un viatge científic i documental per entendre millor què són les allaus, comprendre els factors que desencadenen els episodis i quina és la gestió per evitar-los. Una gestió que s'ha intensificat amb nous dispositius a partir dels fets d'ara fa vint anys. Pons assegura que "permet aprendre molt d'aquest fenomen, quina afectació pot tenir i en conseqüència actuar-hi" i que ha tingut un efecte molt important amb la protecció posterior.

L'exposició es podrà visitar fins al 15 de gener a la sala la Closeta de la Massana i després es traslladarà a la sala Àgora d'Andorra la Vella fins al 12 de març. L'exposició es complementa amb un documental produït per RTVA i el CENMA, que s'estrenarà el 15 de desembre als cinemes de l'Illa Carlemany.

Informa: Ariadna Comas
Imatges: Anna Romagosa / Albert Xandri

Comparteix:

El 15è Fòrum de l'EFA posa de relleu la importància de l'empresa familiar per a l'economia Martí confia en el desbloqueig de totes les operacions de Vall Banc abans del final d'any