Més de trenta morts en els atemptats a Brussel·les. Un alturgellenc ferit lleu en l'explosió del metro

Almenys 34 morts i 130 ferits en una cadena d'explosions a Br

Almenys 34 morts i 130 ferits en una cadena d'explosions a Brussel·les, a l'aeroport, al metro i al centre de la ciutat, que s'ha atribuït Estat Islàmic. Bèlgica ha declarat l'estat de màxima alerta antiterrorista i s'han incrementat les mesures de seguretat a tot Europa.

Un ciutadà alturgellenc ha resultat ferit lleu en l'atemptat al metro de Brussel·les. El jove es trobava a prop del vagó on s'ha produït l'explosió a l'estació de Maelbeek però ja es troba a casa i la seva vida no corre cap mena de perill.

Quan als andorrans, l'ambaixada d'Andorra a Brussel·les ha informat que no té constància de cap afectat per les diverses explosions que s'han produït aquest matí a l'aeroport i al metro de Brussel·les, en l'estació de Maalbeek propera a les institucions europees. En total són 10 els ciutadans d'Andorra censats a Bèlgica. Joan-Marc Joval, andorrà que treballa al barri europeu, Laia Ros, també andorrana resident a Brussel·les i Álvaro Garcia Navarro, un resident a Andorra que treballa al parlament europeu han explicat el seu testimoni i descriuen la situació de tensió i nervis que s'hi viu. 

La policia belga ha fet pública la imatge dels tres presumptes autors dels atemptats, captada per una càmera de seguretat. Un dels autors hauria mort. Estat Islàmic ha reivindicat els atemptats, segons ha informat l´agència de notícies AMAQ. Tot ha començat al voltant de les vuit del matí a la zona de sortides de l´aeroport internacional de Zaventem, a Brussel·les, on hi ha hagut dues explosions, amb atacs suïcides. Una hora i mitja més tard s´ha registrat una altra explosió al metro de la ciutat, a l´estació de Maelbeek, a poca distància de les principals institucions de la UE. L'aeroport està tancat, mentre que s´han reobert les línies 2 i 6 del metro de Brussel·les. La resta tornaran a funcionar de forma gradual i amb seguretat reforçada, com el servei de tren. El govern belga ha demanat a la població que no surti de casa o que es mantingui als llocs de treball. També ha ordenat que els escolars no surtin dels centres fins que els pares no els vagin a buscar. França ha tancat la frontera amb Bèlgica, mentre que Holanda ha decretat l'estat de màxima alerta. L'aeroport del Prat i el metro de Barcelona també han reforçat les mesures de seguretat, així com els aeroports de París i Frankfurt.

El testimoni de Joan Marc Joval, Laia Ros i Álvaro Garcia Navarro, andorrans residents a Brussel·les

Joan Marc Joval treballa a Brussel·les, a prop de l'estació de metro de Schuman, també afectada per l'explosió a Maelbeek, les dues properes a les institucions de la UE, al barri europeu. Explica que l'ambient és de tensió, molt nervis i inseguretat. Ell es troba tancat a l'oficina per ordre de les autoritats i fins a nou avís, i afirma que hi ha arribat sense problemes en un matí que a priori semblava normal. No ha detectat més presència policial de l'habitual després dels atemptats de París, que van posar la ciutat en alerta. A hores d'ara no es pot viatjar, s'ha interromput el transport públic i també s'han evacuat escoles i universitats. 

Joval ha explicat que la majoria de les persones que treballen al barri europeu són estrangeres i, per tant, això ha produït aquest ambient tens per poder connectar amb familiars i amics. "Tohom està enganxat al telèfon", ha dit. De fet, les línies s'han arribat a col·lapsar. 

Álvaro Garcia Navarro, un resident a Andorra que treballa al parlament europeu, explica que Brussel·les ja ha viscut una psicosi d´atemptats terroristes que avui s´ha agreujat. Comenta com l´explosió ha estat en l´estació de metro propera al seu lloc de treball i l´ambient al carrer ha estat de molta confusió i un cert pànic. De moment, afegeix, les institucions europees estan tancades fins a nou avís.

La Laia Ros també és una andorrana resident a Brussel·les. Viu entre l'aeroport i l'estació de metro i destaca la forta presència militar. Ella no s'ha pogut moure de casa, des d'on està seguint la situació. Explica per skype que s'han viscut "molts nervis, una mica d'angoixa i tensió". Diu que Brussel·les s'havia militaritzat molt després dels atemptats de París i actualment "el nivell d'alerta s'havia reduït". Però reconeix que tot i això "sí que es respirava risc" i "hi havia tensió" i al metro la gent es mirava amb preocupació per si passava alguna cosa. "Ara la ciutat està paralitzada", es recomana a la gent que no es mogui de les oficines, s'han evacuat universitats, escoles i edificis públics, diu recordant com després dels atemptats de París tot estava tancat i militaritzat. Una situació que "impacta" perquè no hi estàs acostumat, explica. 

El telèfon d'emergències consulars a Brussel·les és el 324 292. Les ambaixades d’Andorra a Madrid i París estan sota la coordinació del ministeri per informar els andorrans residents en tots dos estats veïns. El cap de Govern, Antoni Martí ha fet arribar el condol al poble belga. Consulta aquí el comunicat complet del Govern d'Andorra. 

França ha tancat les fronteres amb Bèlgica, mentre que Holanda ha decretat l´estat de màxima alerta. L´aeroport del Prat i el metro de Barcelona també han reforçat les mesures de seguretat, així com els aeroports de París i Frankfurt.

Les explosions es produeixen només tres dies després de la detenció a Brussel·les del cervell dels atemptats de París Salah Abdeslam. Bèlgica està en alerta màxima. El president del Parlament Europeu, Martin Schultz, ha condemnat els atemptats a través del seu compte a Twitter:

 

Informa: Yasmina Canedo    Foto: Ties Wijntjes

Comparteix:

L'art de fer un dels millors Bordeus del món Així funciona el procés de tractament d'aigua a Caldea