Ramon Torrent exposa els riscos i les oportunitats sobre l'acord d'associació

www.andorradifusio.ad

El catedràtic de la Universitat de Barcelona Ramon Torrent considera que abans de negociar amb la Unió Europea, Andorra hauria de tenir clar per què vol un acord d´associació. També ha dit, en el transcurs d'una conferència organitzada per l´Empresa Familiar Andorrana, que seria poc realista pensar que la UE acceptarà totes les especificitats.

El catedràtic i expert en la Unió Europea ha explicat el seu punt de vista, els riscos i les oportunitats sobre l´acord d´associació d´Andorra amb la Unió Europea. I ha instat els assistents, convidats per l´Empresa Familiar Andorrana, a tenir present que, abans de negociar res, Andorra hauria de tenir clar per què vol un acord d´associació. També, a tenir clares les polítiques econòmiques nacionals. En aquest sentit, ha proposat negociar l'entrada a l'Organització Mundial del Comerç.

Ramon Torrent, Catedràtic de la UB: Pensin si cal o no un acord nou amb la Unió Europea, potser si o potser no.Primer s'ha de deixar ben clar. Per altra banda pensin també que, per les coses que es vulguin fer internament, si és important un acord amb la UE  o bé un acord amb França i Espanya o acord amb la Organització Mundial del Comerç, que és un tema que s'ha abandonat". 

Torrent creu, d´altra banda, que és poc realista pensar que la Unió Europea acceptarà totes les especificitats de forma permanent. Considera que la Unió hi posarà objeccions.

Ramon Torrent, Catedràtic de la UB: " Vostè creu que Bulgària aprovaria un acord que convingués als francesos però no als búlgars? Vostè creu que hi estarà d'acord? I Estònia, Letònia, Lituània, Eslovàquia, Eslovènia i Croàcia?" 

Per la seva banda, el Govern creu que si les negociacions no són positives per a Andorra ni la població ni l'executiu validaran l'acord. En qualsevol cas, creu que l'associació és l'opció més lògica. Tot i així, dóna la benvinguda a d'altres punts de vista.

Jordi Alcobé, ministre d'Administració Pública i Projectes Estratègics: "Tot s'ha d'estudiar, tot s'ha d'analitzar, hem d'escoltar a tothom. És bo que hi hagi aquests intercanvis i aquests debats. Perquè finalment, d'aquest debats en surt una maduració i en poden sortir decisions i convenciments d'una part i de l'altre. Nosaltres pensem que l'opció de l'acostament amb Europa passa per un acord d'associació".      

El catedràtic també ha alertat que un acord d'associació podria deixar sense efecte acords bilaterals ja existents amb Espanya i França.

 

Informa: A.G-Nandín / A.Lladó Imatge: Meri Bellosta

Comparteix:

Els empleats de BPA demanen garanties en cas de perdre la feina Aloma editors presenta "La història digital de Catalunya"