A Andorra es calcula que hi ha unes cinquanta aturades cardíaques l'any. I la majoria es produeixen fora dels centres mèdics. És per això que es considera cabdal que la població sàpiga com reaccionar davant d´aquests casos. Aquesta qüestió és la que avui s´ha posat sobre la taula commemorant el Dia europeu de conscienciació de l´aturada cardíaca.
A Europa, cada any hi ha 350.000 persones que pateixen una aturada cardíaca fora dels hospitals i només un 10% sobreviu. Seguint unes instruccions molt bàsiques, el nombre de supervivents es podria doblar.
Antoni Margarit, cap de l´UCI de l´hospital Nostra Senyora de Meritxell, aconsella trucar immediatament al 116 perquè arribi el SUM i fer servir un desfibril·lador semiautomàtic si ens trobem en un lloc que en disposi. Però alerta que mentre arriben els serveis d'emergències o es fa servir el desfibril·lador, s'han de fer "les màximes compressions possibles o reanimació cardiopulmonar".
És per això que és important que la població sàpiga com fer la reanimació cardíaca i, si és possible, saber fer servir un desfibril·lador semiautomàtic, com els que cada cop és més habitual trobar a llocs concorreguts. Qüestions que aquesta tarda s´han demostrat de forma pràctica en una conferència a l´hospital. Margarit creu que la conscienciació és "una mesura bastant simple" per afavorir el pronòstic, ja que si no s'actua "entre el minut zero i els 8, 10 o 12 minuts fins que arriba el SUM", pot ser "bastant desfavorable".
Les parades cardíaques les pot patir qualsevol persona, tot i que sobretot estan associades a la hipertensió, la diabetis, el colesterol i el consum de tabac.
Informa: Agustí Mas Imatge: Meri Bellosta
Comparteix: